Όσοι ασκούνται τουλάχιστον μία ώρα την εβδομάδα έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ενοχλήσεις στην πλάτη, τους ώμους και τον αυχένα, σύμφωνα με νέα έρευνα του νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 11 χρόνια περισσότερους από 30.000 ενηλίκους, μετρώντας συστηματικά το βάρος τους (ειδικότερα το Δείκτη Μάζας Σώματος) και τη συχνότητα με την οποία αθλούνταν. Συνολικά ο 1 στους 10 παρουσίασε πόνο στη μέση και σχεδόν οι 2 στους 10 παρουσίασαν πόνο στους ώμους και τον αυχένα.

Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι αθλούνταν 2 ώρες ή περισσότερο την εβδομάδα είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν πόνο στη μέση μετά από 11 χρόνια, καθώς και 20% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν πόνο στον αυχένα και τους ώμους συγκριτικά με όσους δεν αθλούνταν. Για τις γυναίκες που αθλούνταν 2 ώρες την εβδομάδα, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 8% και 9%. Επίσης, οι παχύσαρκοι άνδρες είχαν σχεδόν 21% πιθανότητες να παρουσιάσουν χρόνιο πόνο στη μέση σε σχέση με τους άνδρες φυσιολογικού βάρους και 22% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν πόνο στους ώμους και τον αυχένα.

Το συμπέρασμα των ειδικών είναι ότι ακόμη και η μέτρια φυσική δραστηριότητα -μία ώρα ή περισσότερο την εβδομάδα- μπορεί έως ένα βαθμό να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις του πάχους σε σχέση με το χρόνιο πόνο.