Η σχέση των συζύγων επιβαρύνεται με νεύρα, ένταση και εκνευρισμό όταν η σύζυγος δεν κοιμάται καλά το βράδυ, ενώ τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει όταν αυτός που ταλαιπωρείται από αϋπνία είναι ο άνδρας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Pittsburgh παρακολούθησαν τις συνήθειες ύπνου 35 ζευγαριών με μέσο όρο ηλικίας τα 32 χρόνια. Διαπίστωσαν ότι όταν οι γυναίκες είχαν συστηματικά δυσκολίες να κοιμηθούν το βράδυ, τότε η σχέση τους με το σύντροφό τους ήταν φορτισμένη αρνητικά την επόμενη ημέρα. Αντιθέτως, όταν ο σύζυγος ήταν άυπνος, η αλληλεπίδραση του ζευγαριού δεν φάνηκε να επηρεάζεται την επόμενη ημέρα.

«Οι γυναίκες γενικότερα εκφράζουν περισσότερο τα συναισθήματά τους και τείνουν να καθοδηγούν το συναισθηματικό κλίμα μιας σχέσης. Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να καταπιέσουν τα συναισθήματά τους ή να μην αντιλαμβάνονται και τόσο εύκολα τυχόν αλλαγές στο συναισθηματικό κλίμα που επικρατεί γύρω τους», εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας, Wendy Τroxel, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh.