Μια νέα ιταλική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τα συμπεράσματα προηγούμενων σχετικών μελετών όσον αφορά το συσχετισμό μεταξύ της μόλυνσης του περιβάλλοντος και των εμφραγμάτων. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Epidemiology» και βασίστηκε στη μελέτη 11.450 εισαγωγών σε νοσοκομεία της Τοσκάνης μεταξύ 2002 και 2005.

Διαπιστώθηκε ότι για κάθε αύξηση των λεπτών σωματιδίων κατά 10 mg ανά κυβικό μέτρο αέρα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω εμφραγμάτων αυξάνονταν κατά 0,01% για τις επόμενες 2 ημέρες. Τα λεπτά σωματίδια είναι ατμοσφαιρικοί ρύποι που προέρχονται από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, των θερμαντικών σωμάτων και των βιομηχανιών. Θεωρείται ότι μπορούν να εισέλθουν στο αναπνευστικό σύστημα, να ερεθίσουν τους πνεύμονες και να προκαλέσουν φλεγμονή στα αγγεία.

Παρόμοιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στις περιπτώσεις που αυξάνονταν οι τιμές δύο ακόμη ρύπων: του μονοξειδίου του άνθρακα και του διοξειδίου του αζώτου.

Ιδιαίτερα ευπαθείς ήταν όσοι είχαν εμφύσημα, χρόνια βρογχίτιδα, υπέρταση, καθώς και οι άνω των 75 ετών.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία ήδη συστήνει στους ηλικιωμένους και σε όσους έχουν καρδιοπάθειες, διαβήτη ή υπέρταση να αποφεύγουν τους πολυσύχναστους δρόμους τις ημέρες που οι τιμές των ρύπων χτυπούν «κόκκινο».