Ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 μπορούν να ελπίζουν σε μια θεραπεία χωρίς φάρμακα, καθώς ειδικοί από το πανεπιστήμιο του Newcastle έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη.Ο διαβήτης τύπου 2, όπως πολλοί γνωρίζουμε, προκαλείται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και συνδέεται με την παχυσαρκία και την υπερκατανάλωση τροφής. Στηριζόμενοι, λοιπόν, σε αυτά τα δεδομένα, ειδικοί με επικεφαλής τον καθηγητή Roy Taylor, σε μελέτη που έκαναν και στην οποία συμμετείχαν 11 ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί με διαβήτη πριν από 4 χρόνια, διαπίστωσαν ότι με χαμηλή θερμιδική δίαιτα μειώθηκε το λίπος στο συκώτι και το πάγκρεας, με αποτέλεσμα και η ινσουλίνη να επιστρέψει στα κανονικά της επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ασθενείς αυτοί ακολούθησαν μια δίαιτα των 600 θερμίδων την ημέρα επί 8 εβδομάδες. Η διατροφή τους περιλάμβανε κυρίως λαχανικά μη αμυλούχα και ροφήματα με 0 θερμίδες, όπως τσάι.

Μία εβδομάδα μετά τη δίαιτα, η γλυκόζη νηστείας στο αίμα είχε επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα, ενώ μετά το πέρας 3 μηνών οι 7 από τους 11 διαβητικούς είχαν απαλλαγεί από τη νόσο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όσοι υποφέρουν από διαβήτη τύπου 2 θα πρέπει να ακολουθήσουν αυτή τη συγκεκριμένη δίαιτα. Στην ουσία, το συμπέρασμα που προκύπτει από τα ευρήματα αυτά είναι ότι η απώλεια βάρους θεραπεύει το διαβήτη.

Ωστόσο, η εν λόγω μελέτη χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, καθώς υπάρχουν ερωτήματα στα οποία δεν έχουν ακόμα δοθεί απαντήσεις. Για παράδειγμα, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αν τα αποτελέσματα θα είναι το ίδιο καλά και σε άτομα που πάσχουν χρόνια από διαβήτη. Επίσης, τους προβληματίζει το γεγονός ότι κάποιοι μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στη νόσο και να μην ανταποκριθούν το ίδιο καλά, όπως συνέβη και στην περίπτωση των 3 από τα 11 άτομα της έρευνας τα οποία δεν θεραπεύτηκαν.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Diabetologia» και εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι οι ερευνητές συστήνουν σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν τη δίαιτα αυτή να συμβουλευτούν πρώτα το γιατρό τους.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: