Οι γυναίκες που φορούν ψηλοτάκουνα ή αθλητικά παπούτσια που δεν εφαρμόζουν καλά στα πόδια τους είναι πιθανό να κινδυνεύσουν περισσότερο από αρθρίτιδα, προειδοποιούν βρετανοί ειδικοί.

Σύμφωνα με γκάλοπ σε 2.000 ενηλίκους, που διεξήγαγε η βρετανική Ποδιατρική Εταιρεία, το 25% των γυναικών φορούν καθημερινά ή συστηματικά ψηλοτάκουνα παπούτσια.

Οι ειδικοί, όμως, προειδοποιούν ότι τα ψηλά τακούνια μπορεί να αλλοιώσουν τη στάση του σώματος και να αυξήσουν την πίεση στα πέλματα, τους αστραγάλους και τα γόνατα, αυξάνοντας τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας.

Επίσης, η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 77% των ερωτηθέντων ανδρών και γυναικών δεν φοράει αθλητικά παπούτσια κατάλληλα σχεδιασμένα για το σπορ με το οποίο ασχολούνται, γεγονός που επίσης επιβαρύνει τις αρθρώσεις των ποδιών και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να φοράμε καθημερινά παπούτσια με στρογγυλή μύτη, ώστε να μην πιέζονται τα δάχτυλα, τακούνι μέχρι 2-3 εκατοστά και μια καλή σόλα για την απορρόφηση των κραδασμών.