Παγκοσμίως ο αριθμός των ενηλίκων με διαβήτη έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1980, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Lancet».
Οι ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου και το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Harvard ανέλυσαν τα δεδομένα 2,7 εκατομμυρίων ανθρώπων χρησιμοποιώντας τεχνικές της στατιστικής για να καταλήξουν σε ένα ποσοστό που θα αφορά όλο τον κόσμο.
Ο συνολικός αριθμός των διαβητικών ασθενών έχει αυξηθεί από 153 εκατομμύρια σε 347 εκατομμύρια, αναφέρουν οι ερευνητές. Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν την ανάγκη για καλύτερη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου. Αποδίδουν δε το 70% της εν λόγω αύξησης στην επιμήκυνση του μέσου όρου ζωής. «Ο διαβήτης γίνεται όλο και πιο κοινή νόσος παντού στον κόσμο. Αν δεν αναπτύξουμε καλύτερα προγράμματα για τη διάγνωση των ανθρώπων με αυξημένο σάκχαρο του αίματος και αν δεν τους βοηθήσουμε να ελέγξουν το βάρος τους, ο διαβήτης θα συνεχίσει να αποτελεί ένα μεγάλο βάρος στα συστήματα υγείας», δήλωσε ο Majid Ezzati από το Imperial College London.
Η έρευνα κατέγραψε τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι περισσότερες περιπτώσεις ήταν τύπου 2. Οι παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 είναι ο τρόπος ζωής, η παχυσαρκία, η ηλικία (άνω των 40 ετών) και το βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό.
Διπλασιάστηκαν τα ποσοστά διαβήτη
Παγκοσμίως ο αριθμός των ενηλίκων με διαβήτη έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1980, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Lancet».