Οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων και άλλων ρύπων στο αίμα τους ίσως απειλούνται περισσότερο από το διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα έρευνα σε σουηδούς εθελοντές, που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο επιστημονικό περιοδικό «Diabetes Care».
Οι ρύποι περιλαμβάνουν φυτοφάρμακα και πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB) που εντοπίζονται στο λίπος του κρέατος και των ψαριών. Παρότι ορισμένα από αυτά δεν χρησιμοποιούνται πια, «η έκθεση του πληθυσμού σε αυτά τα χημικά εξακολουθεί να υφίσταται, επειδή έχουν μολύνει εκτεταμένα την τροφική αλυσίδα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Duk-Hee Lee από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Kyungpook στη Νότια Κορέα.
Στην παρούσα έρευνα, ο Lee και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν επί 5 χρόνια 725 Σουηδούς που δεν είχαν διαβήτη στην έναρξη της έρευνας. Το 36% των συμμετεχόντων διεγνώσθησαν με διαβήτη τύπου 2. Αφού οι ερευνητές συνυπολόγισαν τη βαρύτητα άλλων γνωστών παραγόντων κινδύνου, όπως το βάρος, η έλλειψη άσκησης και το κάπνισμα, διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα PCB στο αίμα τους είχαν εννιαπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη σε σύγκριση με εκείνους που είχαν τις χαμηλότερες τιμές.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι η έρευνα δεν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ρύποι προκαλούν διαβήτη, ωστόσο αποκαλύπτει ένα συσχετισμό που έχει ήδη εντοπιστεί και από προηγούμενες μελέτες. Eικάζουν επίσης ότι η μακροχρόνια έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους μπορεί να επηρεάσει τα κύτταρα του παγκρέατος που εκκρίνουν ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος.
Οι ρύποι προκαλούν διαβήτη;
Οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων και άλλων ρύπων στο αίμα τους ίσως απειλούνται περισσότερο από το διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα έρευνα.