Ακόμη και τα κοιμισμένα μωρά 3 μηνών ανταποκρίνονται στα συναισθήματα που χρωματίζουν τη φωνή των ενηλίκων, σύμφωνα με τους ερευνητές που μέχρι πρότινος πίστευαν ότι σε τόσο μικρή ηλικία τα μωρά δεν αναγνωρίζουν τα συναισθήματα.
Και όμως, με βάση τις μαγνητικές τομογραφίες που έγιναν σε 21 μωρά την ώρα που κοιμούνταν, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο εγκέφαλός τους ανταποκρινόταν στους ήχους που ακούγονταν, μέσω κασέτας, στο δωμάτιο.
Μια περιοχή του εγκεφάλου -ο κροταφικός φλοιός- ενεργοποιούνταν όταν τα μωρά άκουγαν στον ύπνο τους φωνές. Η ίδια περιοχή του εγκεφάλου ενεργοποιείται και στους ενηλίκους. Επίσης, παρατήρησαν ότι η μεταιχμιακή περιοχή του εγκεφάλου ανταποκρινόταν σε αρνητικούς ή λυπητερούς ήχους, αλλά δεν σημείωνε κάποια αντίδραση σε ουδέτερους ή χαρούμενους ήχους.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι μέχρι πρότινος δεν ήταν ξεκάθαρο το πότε ακριβώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει την ικανότητα να επεξεργάζεται τις φωνές και τα συναισθήματα. «Πρόκειται για μια σπάνια απόδειξη ότι στον εγκέφαλο υπάρχουν εξειδικευμένες περιοχές από τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του ανθρώπου», δήλωσε η δρ. Evelyne Mercure από το University College London.
Επιπλέον, με βάση τα ευρήματά τους, προσδοκούν να διαπιστώσουν τη διαφορά ανάμεσα στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται ο εγκέφαλος ενός παιδιού με αυτισμό σε σύγκριση με ένα παιδί χωρίς αυτιστικά χαρακτηριστικά.«Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί μια ουσιαστική πρόοδο στην κατανόησή μας γύρω από τη βρεφική ανάπτυξη», δήλωσε ο καθηγητής Declan Murphy από το King’s College του Λονδίνου.
Τα μωρά «ακούν» τα συναισθήματα
Ακόμη και τα κοιμισμένα μωρά 3 μηνών ανταποκρίνονται στα συναισθήματα που χρωματίζουν τη φωνή των ενηλίκων.