Μουσική

Μια αλλιώτικη όπερα

Μία όπερα μυστηρίου με τίτλο «Fiammifero» (σημαίνει «το σπίρτο») παρουσιάζει η ομάδα «Oper(O)», σπάζοντας τις συμβάσεις του είδους. Μια ιστορία με παράδοξους χαρακτήρες ενός μπουλουκιού που τραγουδάει όπερα περιοδεύοντας σε όλη την Ελλάδα. Στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν την αμεσότητα που χαρακτηρίζει τις παραστάσεις δρόμου, οι «Oper(O)» παρουσιάζουν το έργο τους σε πλατείες, δρόμους, παραδοσιακά μνημεία, όπου ο σύγχρονος δημόσιος χώρος χρησιμοποιείται ως φυσικό σκηνικό του κλασικού έργου. Το «Fiammifero» θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, στις 7, 8 και 10 Ιουλίου. Οι πρόβες του θιάσου θα είναι ανοιχτές στο κοινό και θα μπορούν να τις παρακολουθήσουν οι επισκέπτες του μουσείου. Στη συνέχεια, η ομάδα θα περιοδεύσει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Info: Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, είσοδος: 12€. Πληροφορίες για τους «Oper(O)» θα βρείτε στο: www.myspace.com/operoteam
Θέατρο

Φεστιβάλ Θεατρικών Μεθόδων

Το «Θέατρο των Αλλαγών» διοργανώνει το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεατρικών Μεθόδων στις 3-10 Ιουλίου. Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν σημαντικοί δημιουργοί από διάφορες χώρες, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να δείξουν τη δουλειά τους και να παρακολουθήσουν δουλειές συναδέλφων τους, ενώ μπορούν να το παρακολουθήσουν, πέρα από ηθοποιοί, σκηνοθέτες, δάσκαλοι υποκριτικής και σκηνοθεσίας, σπουδαστές ωδείων και δραματικών σχολών και όλοι όσοι έχουν ένα ζωντανό ενδιαφέρον για τις παραστατικές τέχνες.
Info: «Θέατρο των Αλλαγών», 3ης Σεπτεμβρίου 19α, Αθήνα. Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 210-52.46.833 και 210-52.48.251, καθώς επίσης και στο: www.toc.gr. Κόστος συμμετοχής: 300 ευρώ (για όσους διαμένουν στην Ελλάδα), 240 ευρώ (για τους σπουδαστές του «Θεάτρου των Αλλαγών») και 180 ευρώ (για όσους διαμένουν στο εξωτερικό).

3Ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου

Στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου, το Θέατρο Σοφούλη παρουσιάζει την Παρασκευή και το Σάββατο 1 και 2 Ιουλίου το θεατρικό έργο του Σάμουελ Μπέκετ «Πράξη χωρίς Λόγια». Πρόκειται για ένα βαθιά υπαρξιακό έργο, όπου πρωταγωνιστής είναι ο «Καθένας», ο οποίος ριγμένος από μια αόρατη ανώτερη δύναμη σ’ έναν ερειπωμένο χώρο προσαρμόζεται σε οτιδήποτε ελάχιστο του προσφέρεται, αισιοδοξώντας σταδιακά. Η περιγραφή των εμποδίων στην ανθρώπινη ζωή εξυπηρετεί την επιθυμία του Μπέκετ να δείξει ότι είναι «το ταξίδι» που αξίζει παρά τις δυσκολίες του. Η ιδέα του νέου ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη να ανέβει η παράσταση ανάμεσα στα ερείπια του προαύλιου χώρου της Σχολής Καλών Τεχνών σηματοδοτεί και τη σκηνοθετική αντιμετώπιση του έργου με τρόπο μοναδικό.
Info: Σχολή «Καλών Τεχνών», Πειραιώς 256. Στοιχεία και φωτογραφίες για την παράσταση μπορείτε να βρείτε στο: beckett2011.blogspot.com
Εθελοντισμός

Γίνε εθελοντής στο Greece Race for the Cure®!

Για συνεχόμενη χρονιά ο συμβολικός Αγώνας Δρόμου και Περίπατος Ενάντια στον Καρκίνο του Μαστού, Greece Race for the Cure®, θα διεξαχθεί στην Αθήνα, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011 από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής». Στόχος της διοργάνωσης είναι η ενημέρωση του γενικού πληθυσμού για τον καρκίνο του μαστού, η ευαισθητοποίηση για τη νόσο, η κινητοποίηση για την πρόληψη-έγκαιρη διάγνωσή του, αλλά και η γιορτή για τις γυναίκες που έχουν ήδη βιώσει την ασθένεια. Για τη διοργάνωση αυτή, το «Άλμα Ζωής» χρειάζεται την πολύτιμη βοήθειά μας. Οι τομείς δράσης των εθελοντών αφορούν τόσο την περίοδο πριν από τον αγώνα όσο και την ημέρα διεξαγωγής του.
Info: Μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας μέχρι τις 18/9 στον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Kαρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»,
τηλ.: 210-41.80.006 (εσωτ. 18)
www.almazois.gr/race2011
Πόρος

Ο Βαρώτσος στον Πόρο

Ατομική έκθεση του διεθνώς καταξιωμένου εικαστικού Κώστα Βαρώτσου θα φιλοξενεί η γκαλερί «Citronne» στην παραλία του Πόρου. Ο Κώστας Βαρώτσος θα εισαγάγει στον Πόρο μια εγκατάσταση με έργα που «παρεμβαίνουν» στο αρχιτεκτονικό περιβάλλον. Πρόκειται για σχέδια, γλυπτά με μέταλλο και γυαλί, επιτοίχια γλυπτά με μεμβράνες και οπτικές ίνες, που αποτελούν μια πρόταση εικαστική, μια καλλιτεχνική διαμαρτυρία στους χαλεπούς καιρούς της ανθρωπότητας. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιουλίου.
Info: «Citronne», Παραλία Πόρου, τηλ.: 22980-22.401, 6979-98.96.84, www.citronne.com, ώρες λειτουργίας: καθημερινά 11 π.μ. – 1 μ.μ. και 7 μ.μ. – 11 μ.μ.
Βιβλίο

Ρωμιοσύνης Μαγειρεύματα – Ελληνική παραδοσιακή μαγειρική
247 σπιτικές συνταγές αρτύσιμες και νηστίσιμες
Συλλογικό έργο, εκδόσεις Σταμούλη, 22€

Στις σελίδες του βιβλίου φιλοξενούνται τοπικές γεύσεις από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Συνταγές πατροπαράδοτες, αρτύσιμες και νηστίσιμες, φτιαγμένες με υλικά εποχής, που έμειναν απείραχτες από το χρόνο. Αφετηρία για τη δημιουργία του στάθηκε μια σειρά σεμιναρίων που διοργανώθηκαν στον Ι. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών του Μοσχάτου με τη συγγραφέα και καθηγήτρια μαγειρικής Γεωργία Κοφινά. Οι συμμετέχοντες έφεραν δοκιμασμένες συνταγές από τον τόπο καταγωγής τους. Τα μέλη της ενοριακής συντροφιάς συγκέντρωσαν, επέλεξαν και μαγείρεψαν τις συνταγές μία προς μία για να εξακριβώσουν αν υπάρχουν λάθη και επιμελήθηκαν την πρώτη μορφή της έκδοσης.

Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις σχετικά με εκδηλώσεις που συμβαίνουν στην πόλη σας με την ένδειξη «Για τις προτάσεις της εβδομάδας», στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.