Πριν δύο μήνες η είδηση για την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να κατατάξει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία της ζώνης ραδιοσυχνοτήτων στην οποία εκπέμπουν τα κινητά ως «πιθανώς καρκινογόνα» προκάλεσε αίσθηση και ανησυχία διεθνώς. Έκτοτε, όμως, έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας νεότερα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τα κινητά τηλέφωνα φαίνεται ότι δεν ενέχουν απειλή για την υγεία των χρηστών.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα εκτενούς ανασκόπησης των σχετικών μελετών, που έγινε από ειδικούς από τη Μεγάλη Βρετανία, τις Η.Π.Α. και τη Σουηδία, δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία που να συνδέουν τη χρήση των κινητών με την καρκινογένεση. Επίσης, στην ανασκόπηση, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Health Perspectives», επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που τεκμηριώνουν το βιολογικό μηχανισμό σύμφωνα με τον οποίο οι ραδιοσυχνότητες από τα κινητά μπορεί να πυροδοτήσουν τη δημιουργία όγκων.

«Παρότι ακόμη υπάρχει αβεβαιότητα, η τάση όσον αφορά τα υπό μελέτη στοιχεία αντικρούει την υπόθεση ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων μπορεί να προκαλέσει όγκους στον εγκέφαλο των ενηλίκων», σημειώνουν οι ειδικοί στα συμπεράσματά τους.«Πρόκειται για ένα ζήτημα (η σχέση των κινητών με τον καρκίνο) στο οποίο είναι πολύ δύσκολο να γίνει έρευνα», δήλωσε ο David Spiegelhalter, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, ο οποίος δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη έρευνα.

Και συνέχισε: «Αλλά με βάση τους περιορισμούς που υπάρχουν, η συγκεκριμένη μελέτη ξεκαθαρίζει ότι ο οποιοσδήποτε κίνδυνος φαίνεται ότι είναι τόσο μικρός, που είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθεί, ακόμη και στο πλήθος των ανθρώπων που χρησιμοποιούν κινητά».