Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ohio, η μακροχρόνια έκθεση στο νέφος μπορεί να βλάψει τη μνήμη και να προκαλέσει κατάθλιψη, επειδή μεταβάλλει την φυσιολογία του εγκεφάλου. «Η έρευνά μας έδειξε ότι η μακρόχρονη έκθεση στο μολυσμένο αέρα μπορεί να έχει ορατά αρνητικά αποτελέσματα στον εγκέφαλο, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε μια σειρά προβλημάτων υγείας», δήλωσε η Laura Fonken από το Πανεπιστήμιο του Ohio.

H έρευνα διεξήχθη σε ποντίκια, τα οποία εκτίθεντο σε καθαρό ή μολυσμένο αέρα 6 ώρες την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα για 10 μήνες, χρόνος που αντιστοιχεί στη μισή διάρκεια ζωής ενός ποντικιού. Μετά από 10 μήνες, τα πειραματόζωα υποβλήθηκαν σε τεστ μάθησης και μνήμης, όπου διαπιστώθηκε ότι η απόδοσή τους ήταν χειρότερη και πιο αργή σε σύγκριση με τα ποντίκια που ανέπνεαν καθαρό αέρα.

Επίσης, σε άλλα πειράματα διαπιστώθηκε ότι είχαν περισσότερο καταθλιπτική συμπεριφορά και υψηλότερα επίπεδα ανησυχίας σε σύγκριση με τα πειραματόζωα που ανέπνεαν αέρα χωρίς ρύπους.

Οι ερευνητές εξέτασαν τον εγκέφαλο των ποντικιών και διαπίστωσαν ότι στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου όσων ανέπνεαν το μολυσμένο αέρα υπήρχαν εμφανείς αλλαγές και οι νευρώνες τους είχαν «συρρικνωθεί» σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ποντίκια.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που εστιάζει στις βλάβες που προκαλεί ο μολυσμένος αέρας στον εγκέφαλο και όχι στην καρδιά ή τους πνεύμονες.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Molecular Psychiatry».

Δείτε επίσης: