Διάλεξη

Για το HPV

Ο νομπελίστας γερμανός καθηγητής Iολογίας Harald zur Hausen (βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 2008) εμφανίζεται στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση στις 8 Ιουλίου (στις 20.00) για μία μοναδική διάλεξη με θέμα «Η πρόληψη του καρκίνου διά του εμβολιασμού: Η ωφελιμότητα της αναγνώρισης των μολυσματικών παραγόντων που συντελούν στην ανάπτυξη καρκίνου στον άνθρωπο».
Info: Κεντρική Σκηνή Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, Ίδρυμα Ωνάση, Λ. Συγγρού 107-109 (απέναντι από το Πάντειο Πανεπιστήμιο), τηλ.: 210-90.05.800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00). Είσοδος ελεύθερη με δελτία. Η διανομή θα ξεκινήσει 1 ώρα πριν από την εκδήλωση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Μουσική

Τραγούδια από τη Λατινική Αμερική

Ο εναλλακτικός πολυχώρος «Pure Bliss» σάς καλεί την Παρασκευή 8 Ιουλίου (στις 10.00) σε μια βραδιά γεμάτη συναίσθημα, με τη Martha Moreleón από το Μεξικό να ερμηνεύει αγαπημένα τραγούδια από τη Λατινική Αμερική. Αν πάτε από νωρίς, μπορείτε να απολαύσετε τσάι ή καφέ με σιρόπι σφένδαμου και γάλα σόγιας ή να δοκιμάσετε πιάτα που καλύπτουν ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες, όπως οι vegan και οι ωμοφάγοι. Ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα του «Bliss» για τις διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται ανά περιόδους στο δεύτερο όροφο.
Info: «Pure Bliss», Ρόμβης 24Α, Σύνταγμα, τηλ.: 210-32.50.362, www.purebliss.gr.
Τέχνη

Καλοκαιρινή έκθεση

Η «Thanassis Frissiras Gallery» παρουσιάζει την καλοκαιρινή της έκθεση με επιλεγμένα έργα συνεργατών της (Α. Ξαφοπούλου, Β. Πλοιαρίδη, Λ. Μποβιάτσου, Κ. Βαβυλουσάκη, Β. Σελιμά, Α. Τinei, R. Driffield, G. Wnek) μέχρι τις 30 Ιουλίου. Η γκαλερί ενσωματώνει επιλεκτικά στο πρόγραμμά της τα «νέα» μέσα, όπως φωτογραφία, βίντεο και ψηφιακή εικόνα, διατηρώντας όμως κυρίως τη ζωγραφική και δευτερευόντως τη γλυπτική, ως κεντρικό άξονα.
Info: Thanassis Frissiras Gallery, Κριεζώτου 7, Αθήνα, τηλ.: 210-36.40.288, www.thanassisfrissirasgallery.com. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 11.00-14.30 και 17.30-20.30, Σάββατο: 11.00-16.00.
Γραμμή βοήθειας

«Δεν πονάει μόνο το σώμα, αλλά και η ψυχή»

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών (ΠΣΝ) δημιούργησε μια νέα τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών στο τηλέφωνο 211-40.33.831, με στόχο να προσφέρει ανακούφιση στους νεφροπαθείς που πέρα από το σωματικό πόνο βιώνουν και το ψυχολογικό βάρος της αντιμετώπισης της νόσου. Τόσο οι ασθενείς όσο και οι οικείοι τους θα μπορούν να έρχονται σε επικοινωνία με την ψυχολόγο του ΠΣΝ και να θέτουν τους προβληματισμούς τους. Η τηλεφωνική γραμμή, στο πρώτο στάδιο λειτουργίας της, θα είναι ανοικτή προς τους ασθενείς 2 φορές την εβδομάδα (Δευτέρα 18.00–19.00 και Τρίτη 12.00-13.00).
Παιδί

«Το πάπλωμα με τα χρυσά κουδούνια»

Την Τρίτη 12 Ιουλίου (στις 20.00) το Κέντρο βιωματικής μουσικής, κίνησης και λόγου «Μαρίζα Κωχ» παρουσιάζει τη μουσική παράσταση «Το πάπλωμα με τα χρυσά κουδούνια» για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη. Η Μαρίζα Κωχ μαζί με δεξιοτέχνες μουσικούς παραδοσιακών οργάνων καλούν τα παιδιά να ανακαλύψουν τα αγαπημένα τους παραδοσιακά τραγούδια που είναι κρυμμένα στους ήχους των κουδουνιών ενός πολύτιμου παπλώματος. Σε αυτό έχουν κρύψει οι μουσικοί του περασμένου αιώνα τα πιο γνωστά παραδοσιακά παιχνιδοτράγουδα.
Info: Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου (στο αίθριο), τηλ.: 210- 34.53.111, www.benaki.gr. Είσοδος: 10ευρώ.
Κοζάνη

Γιορτές της Γης

Από τις 14 μέχρι τις 17 Ιουλίου μπορείτε να ζήσετε ένα διαφορετικό 4ήμερο στη φύση, να ζωντανέψετε και πάλι την ελεύθερη κοινότητα, να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας, να τραγουδήσετε και να χορέψετε. Στο όμορφο και φιλόξενο φυσικό τοπίο της Βλάστης του Δήμου Εορδαίας (νομός Κοζάνης) έχει καθιερωθεί πια το εναλλακτικό φεστιβάλ «Γιορτές της Γης», που αποτελεί μια διαφορετική πρόταση για το καλοκαίρι που συνδυάζει συναυλίες, ελεύθερο κάμπινγκ και πολλές παράλληλες δραστηριότητες.
Info: www.oikotopia.gr. Εισιτήριο: 10ευρώ (ημερήσιο), 18ευρώ (διήμερο), 30ευρώ (τετραήμερο).
Βιβλίο

Σεφ στο… παρά πέντε
Ευάγγελος Ζουμπανέας, εκδόσεις Μεταίχμιο, συνέκδοση με το Εκπαιδευτικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών – ΚΕΑΔΔ, 19ευρώ

Ο σεφ… στο παρά πέντε επιλέγει και προτείνει ιδέες και λύσεις για μικρά, αλλά και μεγάλα γεύματα, καθώς και για την προετοιμασία γευμάτων χωρίς μαγείρεμα. Επίσης, προτείνει εύκολες και νόστιμες συνταγές σε λιγότερο από 15 λεπτά, καθώς και ιδέες για τα ημερήσια και τα εβδομαδιαία μενού. Στο βιβλίο του διαιτολόγου-διατροφολόγου κ. Ζουμπανέα θα βρείτε ακόμη οδηγίες για τη διασφάλιση ισορροπημένων διαιτολογίων και ειδικά διαιτολόγια για παθολογικές καταστάσεις, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης κ.ά.

Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις σχετικά με εκδηλώσεις που συμβαίνουν στην πόλη σας με την ένδειξη «Για τις προτάσεις της εβδομάδας», στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.