Τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση του ιού HIV, ο οποίος προκαλεί το AIDS, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν προληπτικά για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, σύμφωνα με 2 έρευνες που διεξήχθησαν στην Αφρική.

Τα ευρήματα των ερευνητών ενισχύουν τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τα είδη των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 για την αντιμετώπιση των ασθενών με AIDS φαίνεται ότι αποτελούν και το «κλειδί» για τη σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού εξάπλωσης αυτής της σεξουαλικώς μεταδιδόμενης νόσου.

Οι έρευνες έγιναν σε ζευγάρια στην Κένυα, την Ουγκάντα και την Μποτσουάνα, όπου ο ένας από τους δύο συντρόφους ήταν φορέας του ιού HIV, ενώ ο άλλος όχι. Η καθημερινή λήψη των συγκεκριμένων φαρμάκων φάνηκε ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού κατά 62%, κατά μέσο όρο, συγκριτικά με ένα εικονικό φάρμακο.

Η πρώτη έρευνα έγινε σε 4.758 ζευγάρια και έδειξε ποσοστό «μη μόλυνσης» της τάξεως του 62%. Το φάρμακο που δοκιμάστηκε ήταν η τενοφοβίρη. Η έρευνα, ωστόσο, θα ολοκληρωθεί το 2012. Στα ζευγάρια που έπαιρναν ένα συνδυασμό τενοφοβίρης και εμτρισιταβίνης, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού μειώθηκε κατά 73%, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, που διεξήγαγαν τη δεύτερη μικρότερης κλίμακας κλινική μελέτη σε 1.200 άτομα.

Οι έρευνες αυτές ενισχύουν την ιδέα της πρόληψης κατά της μετάδοσης του ιού HIV, γνωστής ως PrEP (pre-exposure prophylaxis). Υπολογίζεται ότι 33 εκατομμύρια άνθρωποι είναι φορείς του ιού HIV που προκαλεί το AIDS και οι περισσότεροι ζουν στην Αφρική και την Ασία. Εκτιμάται ότι μόνο οι μισοί γνωρίζουν την κατάστασή τους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσδοκά ότι η είδηση για τα φάρμακα που προλαμβάνουν τη μετάδοση του ιού μπορεί να ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να εξεταστούν.