Οι έρευνες δείχνουν ότι ένας μικρής διάρκειας υπνάκος στη δουλειά έχει αναζωογονητική δράση και συμβάλλει στη βελτίωση της ταχύτητας των αντανακλαστικών και της κριτικής σκέψης σε όσους νιώθουν έντονη υπνηλία.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι εάν οι άνθρωποι κοιμηθούν λίγο, η απόδοσή τους βελτιώνεται. Δεν διαταράσσεται ο ύπνος τους, ούτε ξυπνούν ζαλισμένοι», εξηγεί ο δρ. Alon Avidan, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Οι απόψεις την ερευνητών διατυπώνονται σε μια περίοδο που έχουν σημειωθεί αρκετά περιστατικά ελεγκτών αναέριας κυκλοφορίας που κοιμήθηκαν εν ώρα νυχτερινής βάρδιας. Παρότι προστέθηκε μια επιπλέον ώρα στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στις βάρδιες των ελεγκτών αναέριας κυκλοφορίας, εντούτοις η ανοχή της εργοδοσίας όσον αφορά εκείνους που κοιμούνται εν ώρα εργασίας παραμένει μηδενική.

Οι ερευνητές, όμως, υποστηρίζουν κάτι διαφορετικό: ότι ένας υπνάκος που δεν διαρκεί περισσότερο από 15-20΄ θα έχει θεαματική επίδραση στην απόδοση των εργαζομένων, οι οποίοι άλλωστε δουλεύουν κόντρα στο βιολογικό τους ρολόι.

«Όσο περισσότερο είμαστε ξύπνιοι, τόσο περισσότερο θέλουμε να κοιμηθούμε», εξηγεί ο δρ. Avidan.

O κιρκαδιανός ρυθμός, που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης, διαφεντεύει τον ύπνο μας. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ίσως είναι προτιμότερο να μην του αντιστεκόμαστε, ιδιαίτερα εκείνοι που εργάζονται σε δουλειές που απαιτούν διαρκή επαγρύπνηση. Ωστόσο, τονίζουν ότι ο ύπνος πρέπει να είναι μικρής διάρκειας. Εάν ξεπεράσει τα 30΄, τότε μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, μειώνοντας σημαντικά το επίπεδο επαγρύπνησης του εργαζομένου.