Μια νέα χειρουργική τεχνική ενδέχεται μελλοντικά να δώσει τέλος στη χρήση του γύψου. Η τεχνική βασίζεται στη χειρουργική της «κλειδαρότρυπας». Πρόκειται για την εξέλιξη της λαπαροσκοπικής τεχνικής όπου τα εργαλεία του χειρουργού είναι ακόμη πιο εύκαμπτα και μπορούν να εισέλθουν στο σώμα από πολύ μικρές οπές. Με αυτή τη μέθοδο, ο καθηγητής Gordon Mackay εισάγει στο τραυματισμένο μέλος του σώματος (π.χ. πόδι, χέρι) μια ειδικά σχεδιασμένη ταινία που «πιάνει» σαν «σιδεράκι» τα τραυματισμένα οστά, ακινητοποιώντας τα εσωτερικά.

Τα πλεονεκτήματα της νέας μεθόδου είναι ότι οι μύες δεν παθαίνουν ατροφία -όπως γίνεται συνήθως μετά την αφαίρεση του γύψου-, ενώ το τραυματισμένο μέλος του σώματος δεν χρειάζεται να είναι ακινητοποιημένο. Η μέθοδος αυτή θεωρείται ότι θα γίνει δημοφιλής σε αθλητές και όσους ασχολούνται με τα σπορ.

«Όποιος έχει βάλει γύψο ξέρει τι σημαίνει να προσπαθείς να ξυστείς μέσα από το γύψο με μια βελόνα του πλεξίματος», είπε ο δρ. Mackay. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τεχνική που εφαρμόζει επιτρέπει στον τραυματισμένο ασθενή να κινηθεί πολύ γρηγορότερα και να αισθάνεται πιο άνετα. Τα «εσωτερικά σιδεράκια» επιτρέπουν τις κινήσεις με κάποια σιγουριά, ενώ καθιστούν ευκολότερη και γρηγορότερη την έναρξη της διαδικασίας αποκατάστασης.

Ο δρ. Gordon Mackay έχει ήδη εφαρμόσει τη μέθοδο του «εσωτερικού γύψου» σε 20 ασθενείς στη Μεγάλη Βρετανία. Τελευταία, η μέθοδος έχει αρχίσει να εφαρμόζεται και σε μεγάλη κλινική των ΗΠΑ (Steadman Clinic), όπου συνήθως νοσηλεύονται κορυφαίοι αθλητές.