Τα έφηβα κορίτσια που πίνουν πολύ αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν βλάβες σε περιοχές του εγκεφάλου τους που είναι υπεύθυνες για τη μνήμη και την αντίληψη του χώρου, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο εγκέφαλος των νεαρών κοριτσιών είναι πιο ευάλωτος σε σύγκριση με αυτόν των αγοριών επειδή στην εφηβεία αναπτύσσεται νωρίτερα.

Οι ερευνητές εξέτασαν 95 εφήβους 16-19 ετών όσον αφορά την απόδοσή τους σε τεστ μνήμης και αντίληψης του χώρου. Οι 27 συμμετέχοντες ήταν έφηβοι που έπιναν συχνά μεγάλες ποσότητες αλκοόλ μονομιάς – π.χ. 1 μπουκάλι κρασί σε ένα βράδυ. Οι 13 συμμετέχουσες ήταν κορίτσια που έπιναν πολύ αλκοόλ μονομιάς – για τα κορίτσια αυτό σημαίνει 4 ποτήρια κρασί σε ένα βράδυ. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες (31 αγόρια και 24 κορίτσια) δεν έπιναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ μονομιάς σε ένα βράδυ και αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου.

Με τη βοήθεια μαγνητικών τομογραφιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος των κοριτσιών που έπιναν είχε μειωμένη δραστηριότητα σε ορισμένες περιοχές του, συγκριτικά με τα κορίτσια της ομάδας ελέγχου. Θεωρούν δε ότι αυτές οι διαφορές θα μπορούσαν ενδεχομένως να δημιουργήσουν προβλήματα σε περιπτώσεις σπορ οδήγησης, χρήσης χαρτών ή περίπλοκων κινήσεων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Alcoholism: Clinical and Experimental Research».