Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Pediatrics», τα παιδιά είναι πιο ασφαλή όταν επιβαίνουν στο αυτοκίνητο που οδηγεί ο παππούς ή η γιαγιά, σε σχέση με αυτό που οδηγούν οι γονείς τους. Παρότι προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα τροχαία ατυχήματα είναι συχνότερα στους μεγαλύτερους σε ηλικία οδηγούς, κυρίως στους άνω των 65 ετών, εντούτοις, όταν οι μελετητές επικεντρώθηκαν στους τραυματισμούς των επιβατών, διαπίστωσαν ότι η πιθανότητα τραυματισμού των παιδιών ήταν κατά 50% χαμηλότερη όταν βρίσκονταν στο αυτοκίνητο των παππούδων σε σχέση με αυτό των γονιών τους.

Οι ερευνητές από το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας στις Η.Π.Α. ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περίπου 12.000 παιδιά έως την ηλικία των 15 ετών. Υπολόγισαν ότι το 1,05% των παιδιών που βρίσκονταν στο αυτοκίνητο των γονιών τους τραυματίστηκαν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των παιδιών που βρίσκονταν στο αυτοκίνητο των παππούδων ήταν χαμηλότερο, συγκεκριμένα 0,70%. Πρόκειται για 33% μικρότερο κίνδυνο.

Από την άλλη μεριά, όμως, οι παππούδες φάνηκε ότι υστερούν στη λήψη επαρκών μέτρων προστασίας του παιδιού, όπως η χρήση ζώνης ασφάλειας ή η σωστή τοποθέτηση των παιδικών καθισμάτων. Αυτή η πρακτική, όμως, δεν φάνηκε να επηρεάζει τα ποσοστά ασφάλειας των παιδιών. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι παππούδες είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί οδηγοί επειδή έχουν επίγνωση ότι μεταφέρουν ένα «πολύτιμο φορτίο», αλλά και επειδή προσπαθούν να αντισταθμίσουν τυχόν μειονεκτήματα της ηλικίας τους.