Το αυξημένο σωματικό βάρος θεωρείται ο μέγιστος επιβαρυντικός παράγοντας για την πρόκληση καρκίνου του μαστού σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Ακολουθεί η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα. Αυτά ήταν τα συμπεράσματα έρευνας που χρηματοδοτήθηκε από το βρετανικό ερευνητικό κέντρο για τον καρκίνο (Cancer Research UK). Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «British Journal of Cancer».

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξηγούν ότι η πλειονότητα των όγκων είναι ορμονοεξαρτώμενοι, η ανάπτυξή τους δηλαδή πυροδοτείται από τις ορμόνες. Το αποθηκευμένο λίπος στο σώμα αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και τεστοστερόνης έχουν διπλάσιες έως τριπλάσιες πιθανότητες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σε σύγκριση με τις γυναίκες που έχουν τις χαμηλότερες τιμές αυτών των ορμονών. Η νέα έρευνα βασίστηκε στην ανάλυση των ιατρικών δεδομένων 6.300 γυναικών μετά την εμμηνόπαυση. Διαπιστώθηκε ότι το αυξημένο σωματικό βάρος είχε τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στα επίπεδα των ορμονών.

«Γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου επηρεάζεται από το οικογενειακό ιστορικό και την ηλικία, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η μείωση του αλκοόλ είναι σημεία-«κλειδιά» για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού», εξηγεί η δρ. Julie Sharp από το Cancer Research UK.