Μπορεί το ύψος να δίνει χάρη, αλλά σύμφωνα με μια νέα έρευνα οι ψηλοί άνθρωποι -άνδρες και γυναίκες- είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν καρκίνο σε σύγκριση με τους πιο κοντούς, σύμφωνα με βρετανική έρευνα. Μεταξύ των γυναικών ο κίνδυνος για την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου φαίνεται ότι αυξάνεται κατά 16% για κάθε επιπλέον 10 εκατοστά ύψους, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Οι ειδικοί ανέλυσαν τα στοιχεία 1,3 εκατομμυρίων γυναικών που συμμετείχαν στη «Million Women Study» που διεξήχθη στη Μεγάλη Βρετανία μεταξύ του 1996 και 2001.

Μια εκ των ερευνητών, η Jane Green, εξηγεί ότι οι ψηλότερες γυναίκες στην έρευνά τους είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου (του μαστού, μελανώματος, λευχαιμίας).

Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι παρότι τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν την ύπαρξη ενός συσχετισμού μεταξύ ύψους και κακοηθειών, εντούτοις δεν πρόκειται για μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Με άλλα λόγια, οι ψηλοί άνθρωποι δεν θα πρέπει να ανησυχήσουν, ούτε να πανικοβληθούν. Οι ειδικοί εξηγούν ότι το ύψος δεν αλλάζει τις προληπτικές εξετάσεις που συστήνονται, ενώ σε κάθε περίπτωση η αποφυγή του τσιγάρου, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η διενέργεια των απαραίτητων προληπτικών εξετάσεων παραμένουν βασικά βήματα προστασίας των ανδρών και των γυναικών, ανεξαρτήτως… ύψους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet Oncology».