Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι τα λιπαρά φαγητά προσφέρουν πολύ περισσότερα από την ικανοποίηση της πείνας. Μπορούν επίσης, να ηρεμούν τον ψυχισμό μας λειτουργώντας κυριολεκτικά ως «παρηγορητικά» φαγητά. «Η κατανάλωση λίπους μας κάνει λιγότερο ευάλωτους σε δυσάρεστα συναισθήματα, ακόμη και εάν δεν γνωρίζουμε ότι τρώμε λίπος», εξηγεί ο ψυχίατρος Dr Lukas Van Oudenhove ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας.


Στο πλαίσιο της έρευνας μετρήθηκε με μια ειδική κλίμακα η αντίδραση των συμμετεχόντων σε ουδέτερα, καθώς και σε στενάχωρα ερεθίσματα, ενώ η χορήγηση λιπαρών οξέων γινόταν απευθείας στο στομάχι τους μέσω ορού. Η λήψη του φαγητού φάνηκε ότι προκάλεσε συναισθηματικές αλλαγές, αλλά και αλλαγές στην εγκεφαλική τους λειτουργία. Η πρωτοτυπία της έρευνας έγκειται στο ότι η λήψη των λιπαρών οξέων δεν έγινε από το στόμα, οπότε οι παράγοντες της μυρωδιάς, της γεύσης και της εμφάνισης του φαγητού δεν επηρέασαν το αποτέλεσμα. Επίσης οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν ότι προσλάμβαναν λιπαρά οξέα.


Οι ερευνητές παρατήρησαν, βάσει μαγνητικών τομογραφιών του εγκεφάλου, ότι μετά την πρόσληψη λιπαρών οξέων η θλίψη των συμμετεχόντων – 12 υγιών εθελοντών κανονικού βάρους – μειώθηκε στο 1% από το 3-4%, μια μείωση που θεωρείται σημαντική.


Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Investigation.