Τα μούρα – ιδιαίτερα τα κράνμπερι – θεωρούνται το φάρμακο της φύσης κατά των ουρολοιμώξεων. Σύμφωνα όμως με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Internal Medicine φάνηκε ότι τα αντιβιοτικά μάλλον είναι καλύτερα στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων σε σύγκριση με τα μικρά κόκκινα μούρα. Οι ερευνητές από το Academic Medical Center του Άμστερνταμ έδωσαν χαμηλή δόση αντιβιοτικών ή ταμπλέτες κράνμπερι σε 221 γυναίκες που υπέφεραν από συχνές και επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις. Μετά από ένα χρόνο οι γυναίκες που λάμβαναν τα αντιβιοτικά διαπιστώθηκε ότι είχαν λιγότερα περιστατικά ουρολοιμώξεων σε σύγκριση με εκείνες που λάμβαναν εκχύλισμα μούρων.

Από την άλλη μεριά, όμως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι γυναίκες που λάμβαναν αντιβίωση ήταν πιο πιθανό να αποκτήσουν ανθεκτικότητα σ’ αυτά γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα λοιμώξεων στο μέλλον. Επίσης, ορισμένοι ειδικοί όπως ο καθηγητής Bill Gurley από το Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας παρατήρησαν ότι τα αποτελέσματα μπορεί να ήταν διαφορετικά εάν είχε δοθεί στις γυναίκες υψηλότερη δόση κράνμπερι.

«Τα εκχυλίσματα κράνμπερι έχουν λιγοστές παρενέργειες. Εάν εντοπιστεί η κατάλληλη δόση τα κράνμπερι θα μπορούσαν να είναι μια υποσχόμενη εναλλακτική λύση στην αντιμετώπιση και την πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος», δήλωσε ο καθηγητής Gurly.