Μια θεραπεία που συνδυάζει τον διαλογισμό με ήπιες ασκήσεις γιόγκα μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα επέλεξαν 75 γυναίκες με σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου – χαρακτηριστικά γνωρίσματα του οποίου είναι το φούσκωμα, ο πόνος στην κοιλιά και οι εναλλαγές της διάρροιας με τη δυσκοιλιότητα – και τις χώρισαν σε δυο ομάδες.

Οι γυναίκες της πρώτης ομάδας έκαναν διαλογισμό και γιόγκα μια φορά την εβδομάδα επί οχτώ εβδομάδες, ενώ εκείνες της δεύτερης ομάδας παρακολουθούσαν συναντήσεις συμβουλευτικής υποστήριξης. Στο σχετικό ερωτηματολόγιο εκτίμησης του βαθμού ενόχλησης από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου οι γυναίκες που έκαναν διαλογισμό και γιόγκα σημείωσαν 100 βαθμούς λιγότερους.

Η συγκεκριμένη κλίμακα είναι 500 πόντων και ακόμη και μια πτώση 50 βαθμών θεωρείται κλινικά σημαντική βελτίωση αναφέρουν οι ειδικοί. Συγκριτικά οι γυναίκες που παρακολουθούσαν τις συμβουλευτικές συνεδρίες σημείωσαν μόλις 30 βαθμούς λιγότερους στη συγκεκριμένη κλίμακα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Gastroenterology.