Ακόμα μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sleep αναδεικνύει τη μεγάλη σημασία του ύπνου στην βελτίωση της φυσικής απόδοσης. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους παίκτες μπάσκετ την ομάδας του Πανεπιστημίου Stanford να διατηρήσουν το σύνηθες πρόγραμμα ύπνου τους (6-9 ώρες) για 2-4 εβδομάδες και στη συνέχεια να κοιμούνται 10 ώρες κάθε βράδυ για 5-7 εβδομάδες. Εάν μάλιστα δεν είχαν το χρόνο να κοιμηθούν δέκα ώρες κάθε βράδυ, λόγω προγράμματος, τότε τους ζητούσαν να κοιμηθούν και κατά τη διάρκεια της ημέρας για να «συμπληρώσουν» τις απαραίτητες ώρες. Επίσης κατά τη διάρκεια της έρευνας οι αθλητές σταμάτησαν τον καφέ και το αλκοόλ.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Stanford διαπίστωσαν ότι στο τέλος της έρευνας οι αθλητές έτρεχαν γρηγορότερα στα σπριντ (16,2 δευτερόλεπτα στην αρχή της έρευνας σε σύγκριση με 15,5 στο τέλος της έρευνας). Επίσης βελτιώθηκε η ακρίβεια στις βολές κατά 9%. Οι ίδιοι οι αθλητές ανέφεραν ότι είχαν καλύτερη απόδοση κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος όχι μόνο πριν την νύχτα ενός αγώνα, αλλά ως μέρος της σωστής προετοιμασίας όπως η προπόνηση και η σωστή διατροφή.