Πονάει η μέση σας; Τότε είναι πιθανό ένα καλό μασάζ να σας βοηθήσει περισσότερο απ’ ό,τι η λήψη φαρμάκων ή η άσκηση. Αυτό ήταν το συμπέρασμα σχετικής έρευνας σε 401 ασθενείς μέσης ηλικίας με χρόνιο πόνο στη μέση. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής Ιατρικής το οποίο ανήκει στο αμερικανικό υπουργείο Υγείας (National Institute of Health) και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine.

Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες. Οι συμμετέχοντες στην πρώτη έκαναν σε εβδομαδιαία βάση χαλαρωτικό μασάζ (σουηδικό), οι συμμετέχοντες στη δεύτερη έκαναν πιο εξειδικευμένο μασάζ (το οποίο απαιτεί μεγαλύτερη εκπαίδευση του θεραπευτή) και εκείνοι της τρίτης ομάδας ακολουθούσαν την κλασική αγωγή αντιμετώπισης με αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα.

Μετά από 10 εβδομάδες περισσότερο από το ένα τρίτο όσων έκαναν μασάζ είπαν ότι ο πόνος τους είχε υποχωρήσει. Το ίδιο δήλωσε ο ένας στους 25 ασθενείς που έπαιρναν φαρμακευτική αγωγή. Ακόμη και μετά από 6 μήνες εκείνοι που έκαναν μασάζ ανέφεραν ότι είχαν καλή λειτουργικότητα στην πάσχουσα περιοχή.

Μετά από ένα χρόνο ωστόσο ο πόνος και η λειτουργικότητα ήταν σε παρόμοια επίπεδα και στις τρεις ομάδες των ασθενών. Γι’ αυτό και οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για την βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη ανακούφιση από τον πόνο στη μέση το μασάζ είναι αποτελεσματικό.