Μπορεί να κοστίζουν περισσότερο αρχικά, αλλά μακροπρόθεσμα οι τεχνικές αντιμετώπισης των ημικρανιών χωρίς φάρμακα, αποδεικνύονται πιο συμφέρουσα οικονομικά λύση, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Mississippi που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Headache.

Οι τεχνικές χαλάρωσης, η ύπνωση, το biofeedback είναι οι εναλλακτικές μέθοδοι τις οποίες εξέτασαν οι ειδικοί συγκριτικά με την φαρμακευτική αγωγή. Διαπίστωσαν ότι ενώ αρχικά το κόστος τους φαίνεται πιο υψηλό συγκριτικά με την φαρμακευτική αγωγή, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην ανάγκη να υπάρξουν μερικές διαδοχικές συνεδρίες με τον θεραπευτή, εντούτοις μετά από ένα χρόνο το κόστος των εναλλακτικών θεραπειών ήταν περίπου 350 ευρώ χαμηλότερο από αυτό τη φαρμακευτικής αγωγής.

«Αυτό το κόστος (της φαρμακευτικής αγωγής) διαρκώς αυξάνεται καθώς προστίθενται νέες επισκέψεις στον γιατρό και συνταγογραφήσεις φαρμάκων. Από την άλλη μεριά το κόστος μια συμπεριφορικής τεχνικής αρχικά φαίνεται πολύ. Ο ασθενής πηγαίνει σε ένα αριθμό θεραπειών, αλλά μετά δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Και τα πλεονεκτήματά των μεθόδων διαρκούν για χρόνια», αναφέρει ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης ο Dr Donald Penzien, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Mississippi.