Η κοινωνική αναρρίχηση μπορεί να έχει ευνοϊκή επίδραση στην πίεση του αίματος σύμφωνα με σουηδούς ερευνητές. Είναι γεγονός ότι επικρατούν αντικρουόμενες θεωρίες ως προς το αν η κοινωνική άνοδος επηρεάζει δυσμενώς ή ευμενώς την υγεία. Το στρες που συνοδεύει τις προσπάθειες κοινωνικής αναρρίχησης θεωρείται επιβαρυντικό για την υγεία, σύμφωνα με τη μια θεωρία, ενώ η άνοδος σε υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό στρώμα θεωρείται ότι συνδέεται με περισσότερες δυνατότητες για τη φροντίδα της υγείας, σύμφωνα με άλλες θεωρίες.

Ωστόσο οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Karolinska που μελέτησαν τα στοιχεία 12.000 διδύμων που γεννήθηκαν μεταξύ του 1926 και του 1958 κατέληξαν στη διαπίστωση ότι εκείνοι που ανήκουν σε χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα ήταν πιο πιθανό να έχουν υπέρταση (17,1%) συγκριτικά με εκείνους που ανήλθαν σε υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό στρώμα (12,9%).

Η διαπίστωσή τους αυτή τους ωθεί στο συμπέρασμα ότι μια από τις παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον καλύτερο έλεγχο της υπέρτασης στο γενικό πληθυσμό αφορά την καλύτερη ενημέρωση του κοινού, δεδομένου ότι όπως φαίνεται όσοι ανήκουν στα πιο χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν κακή ποιότητα υγείας.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Epidemiology and Community Health.