Παρότι πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να τους βοηθήσει να χαλαρώσουν όταν είναι σε κατάσταση έντονου στρες, εντούτοις, σύμφωνα με νέα έρευνα, η σχέση μεταξύ του στρες και του αλκοόλ φαίνεται ότι είναι αμφίδρομη.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγου ζήτησαν από 25 άνδρες να επιτελέσουν ένα αγχωτικό έργο, όπως π.χ. μια ομιλία σε δημόσιο χώρο μπροστά σε κοινό. Είναι γνωστό ότι αυτή η διαδικασία αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς, την πίεση του αίματος και την ένταση που νιώθει ο ομιλών. Στη συνέχεια, έδωσαν στους 11 συμμετέχοντες ένα αλκοολούχο διάλυμα ενδοφλεβίως, 1 λεπτό μετά την ομιλία, και ένα διάλυμα placebo μετά από 30 λεπτά. Οι υπόλοιποι 14 άνδρες πήραν τα ίδια διαλύματα με αντίστροφη σειρά. Μετά τη λήψη των διαλυμάτων, οι ερευνητές μετρούσαν τα επίπεδα της ανησυχίας των ανδρών, την επιθυμία τους για περισσότερο αλκοόλ, καθώς και τους παλμούς της καρδιάς, την πίεση του αίματος και την κορτιζόλη στο σάλιο τους.

Διαπίστωσαν ότι μεταξύ του αλκοόλ και του στρες η σχέση είναι αμφίδρομη. Το αλκοόλ μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που το σώμα διαχειρίζεται το στρες. Μπορεί να μειώσει την ορμόνη κορτιζόλη, την οποία απελευθερώνει το σώμα όταν βρίσκεται σε κατάσταση στρες, και να παρατείνει το άγχος και την αίσθηση της πίεσης. Επίσης, μπορεί να μειώσει την ευχαρίστηση από την κατανάλωση αλκοόλ ή να αυξήσει την επιθυμία για περισσότερο αλκοόλ.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η χρήση του αλκοόλ ως τρόπου διαχείρισης του στρες μπορεί τελικά να χειροτερέψει την κατάσταση αντί να τη βελτιώσει. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Alcoholism:Clinical and Experimental Research».