Η σοκολάτα φαίνεται ότι ωφελεί την καρδιά, ωστόσο οι καρδιολόγοι δεν μας δίνουν άδεια να την καταναλώσουμε χωρίς μέτρο. Νεότερη μετα-ανάλυση που βασίζεται στην ανάλυση στοιχείων από 7 μακροχρόνιες επιδημιολογικές μελέτες 100.000 συμμετεχόντων συνολικά, η οποία διεξήχθη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με μείωση των καρδιαγγειακών προβλημάτων κατά 1/3.

Η μαύρη σοκολάτα ιδιαίτερα περιέχει συστατικά (φλαβονόλες) που σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες θεωρούνται ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα. Από το σύνολο των 7 μελετών, οι 5 κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια ευεργετική σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση σοκολάτας και την καρδιαγγειακή υγεία, ενώ οι 2 δεν κατέληγαν στο ίδιο συμπέρασμα.

Συνολικά παρατηρήθηκε ότι τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης σοκολάτας συσχετίζονταν με μια μείωση κατά 37% των καρδιαγγειακών προβλημάτων και κατά 29% των εμφραγμάτων συγκριτικά με τα χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης σοκολάτας.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να θωρακίσουμε την υγεία της καρδιάς μας (άσκηση, μεσογειακή διατροφή, αποφυγή καπνίσματος) από το να ορμήσουμε σε ένα κουτί σοκολατάκια. Οι περισσότεροι τύποι σοκολάτας, άλλωστε, μπορεί να έχουν ευεργετικά αντιοξειδωτικά συστατικά, αλλά περιέχουν επίσης ζάχαρη και λιπαρά, τα οποία συνιστάται να μην καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα.