Οι επιστήμονες του King’s College London σκοπεύουν να διερευνήσουν τη φυσική αντιηλιακή άμυνα των κοραλλιών με απώτερο στόχο να διαμορφώσουν ένα αντιηλιακό χάπι για τους ανθρώπους. Oι ερευνητές επισκέφτηκαν το Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο που βρίσκεται κοντά στο Queensland της Αυστραλίας προκειμένου να μελετήσουν τα κοράλλια του γένους Acropora.

Τα συγκεκριμένα κοράλλια είναι γνωστό ότι μπορούν να προστατευτούν από την βλαβερή ακτινοβολία UV πιθανώς μέσω μιας ουσίας που δημιουργείται στα φύκια που διαβιούν κοντά στα κοράλλια και τη μεταφέρουν σ’ αυτά. Επίσης, είναι διαπιστωμένο ότι αυτά τα συστατικά περνούν και στα ψάρια που τρέφονται στον κοραλλιογενή ύφαλο γεγονός που, σύμφωνα με τους ερευνητές, σημαίνει ότι τα αντιηλιακά συστατικά μεταφέρονται μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μελετώντας τα κοράλλια, θα είναι σε θέση να αναπαραγάγουν σε συνθετική μορφή τα συγκεκριμένα αντηλιακά συστατικά δημιουργώντας αρχικά μια λοσιόν που θα δοκιμαστεί στο ανθρώπινο δέρμα.

Ένας ακόμη ερευνητικός στόχος των ειδικών είναι να χρησιμοποιήσουν τα αντιηλιακά συστατικά που θα εντοπίσουν με σκοπό να δημιουργηθούν ανθεκτικές στην UV ακτινοβολία καλλιέργειες φυτών σε χώρες του Τρίτου Κόσμου.