Το δημοφιλές βότανο, που χρησιμοποιείται ήδη από τους αρχαίους χρόνους για διάφορα προβλήματα υγείας, φαίνεται ότι μπορεί να ανακουφίσει τα προβλήματα αϋπνίας που παρουσιάζονται στην εμμηνόπαυση και επιδεινώνονται εξαιτίας των νυχτερινών εφιδρώσεων και των εξάψεων.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης έδωσαν σε 100 γυναίκες που βρίσκονταν στην εμμηνόπαυση και υπέφεραν από αϋπνίες είτε δυο κάψουλες βαλεριάνας είτε ένα εικονικό χάπι (placebo) καθημερινά επί ένα μήνα.

Το 30% των γυναικών που έπαιρναν τη βαλεριάνα ανέφεραν βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου τους σε σύγκριση με το 4% εκείνων που έπαιρναν placebo.

Δεν αναφέρθηκαν παρενέργειες αν και γενικότερα η λήψη της βαλεριάνας σχετίζεται με ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως η ναυτία και ο πονοκέφαλος.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Menopause.

Ωστόσο δεν συμφωνούν όλες οι έρευνες καθώς και οι ειδικοί ως προς τη δραστικότητα της βαλεριάνας, ενώ υπάρχουν και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι εναλλακτικές μέθοδοι όπως η γιόγκα, το τάι τσι και ο βελονισμός φαίνονται πιο αποτελεσματικά μέσα κατά της αϋπνίας.