Ένας ειδικά τροποποιημένος ιός που εισάγεται στην κυκλοφορία του αίματος με τη βοήθεια ένεσης μπορεί να στοχεύσει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα μέσα στο σώμα, μια εξέλιξη που οι επιστήμονες θεωρούν πρωτοποριακή για τα ιατρικά δεδομένα.

Ο ιός επιτίθεται στοχευμένα μόνο στους καρκινικούς όγκους, αφήνοντας άθικτους τους υγιείς ιστούς, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μιας μικρής έρευνας σε 23 καρκινοπαθείς που δημοσιεύτηκαν στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Nature».

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι, επειδή είναι η πρώτη φορά όπου μια ιική θεραπεία αποδεικνύεται ότι μπορεί να αναπαραχθεί επιλεκτικά σε καρκινικούς ιστούς μετά την ενδοφλέβια έγχυσή της σε ανθρώπους», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής John Bell από το Πανεπιστήμιο της Ottawa.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα ευρήματά τους μπορεί μελλοντικά να μεταμορφώσουν τις αντικαρκινικές θεραπείες, δεδομένου ότι οι ιοί μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να μεταφέρουν αντικαρκινικές θεραπείες απευθείας στα καρκινικά κύτταρα σε υψηλές συγκεντρώσεις.