Τείνουμε να θεωρούμε ότι το εγκεφαλικό πλήττει συχνότερα τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από το αμερικανικό Centers for Disease Control and Prevention φαίνεται ότι περισσότερα παιδιά και νεαροί ενήλικες παθαίνουν εγκεφαλικά.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία που προέρχονται από 8 εκατομμύρια εισαγωγές ασθενών στο νοσοκομείο το χρόνο για το χρονικό διάστημα 1995-2008.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Neurology μέσα σε μια δεκαετία τα ποσοστά των εγκεφαλικών αυξήθηκαν κατά το ένα τρίτο στις ηλικίες από 5 έως 44 ετών.

Η υπέρταση, ο διαβήτης και η παχυσαρκία ήταν κοινά στους ασθενείς με εγκεφαλικό.

Συγκεκριμένα, τα ποσοστά ισχαιμικών εγκεφαλικών (που οφείλονται σε θρόμβους αίματος) αυξήθηκαν κατά 31% στις ηλικίες 5-14 ετών, κατά 30% στις ηλικίες 15-34 ετών και κατά 37% στις ηλικίες 35-44 ετών.Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες η αύξηση ήταν μεγαλύτερη στους άνδρες απ’ ότι στις γυναίκες.

Επίσης, περισσότεροι από τους μισούς άνδρες και γυναίκες 35-44 ετών που έπαθαν ισχαιμικό εγκεφαλικό είχαν και υπέρταση. Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα στοιχεία στέλνουν το μήνυμα ότι το εγκεφαλικό αφορά και τις νεαρότερες ηλικίες και ότι είναι απαραίτητο να ελέγχουμε την πίεσή μας και να προσέχουμε τον τρόπο ζωής και διατροφής μας.