Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι πατάτες, όταν δεν καταναλώνονται τηγανητές ή με λιπαρές σος, μπορεί να είναι ωφέλιμες για την καρδιά. Σύμφωνα με μια πιλοτική έρευνα που διεξήγαγε ο καθηγητής Xημείας Joe Vinson από το Πανεπιστήμιο του Scranton της Πενσυλβάνια σε 18 υπερτασικούς ασθενείς, η κατανάλωση 6-8 μικρών πατατών από την ποικιλία της μοβ πατάτας (έχουν το μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ) δύο φορές καθημερινά για ένα μήνα είχε σημαντική αντιυπερτασική δράση.

Συγκεκριμένα, οδήγησε σε μείωση κατά 3,5% και κατά 4,3% της συστολικής (μεγάλης) και της διαστολικής (μικρής) πίεσης των ασθενών αντίστοιχα. Ο καθηγητής Vinson επισημαίνει ότι η νεότερη ποικιλία της πατάτας με μοβ φλούδα, πέραν του καλίου που είναι γνωστό ότι έχει αντιυπερτασική δράση, είναι και πλουσιότερη σε αντιοξειδωτικές ουσίες σε σύγκριση με τις άλλες ποικιλίες.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι πατάτες χορηγήθηκαν στους ασθενείς μαγειρεμένες στα μικροκύματα με τη φλούδα τους, η οποία θεωρείται και η βασική πηγή των θρεπτικών τους συστατικών.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: