Μια χούφτα καρύδια την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ακόμη και κατά 50%, σύμφωνα με νέα έρευνα. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η έρευνα διεξήχθη σε ποντίκια που είχαν «προγραμματιστεί» γενετικά να αναπτύξουν καρκίνο.

Στα πειραματόζωα χορηγούνταν καρύδια ήδη από την ενδομήτριο ζωή τους -μέσω της μητέρας τους- έως την ενηλικίωσή τους. Η δόση που λάμβαναν αντιστοιχεί σε 60ml καρυδιών, περίπου όσο μια χούφτα. Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Elaine Hardman από το Πανεπιστήμιο Marshall, ακόμη και τα ποντίκια που νόσησαν είχαν λιγότερους και μικρότερους όγκους.

Η επικεφαλής ερευνήτρια επισημαίνει ότι «οι τροφές είναι σημαντικά φάρμακα. Ό,τι εισάγουμε στο σώμα μας παίζει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που αυτό λειτουργεί και αντιδρά στις ασθένειες. Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας υποδεικνύουν ότι η αυξημένη κατανάλωση καρυδιών μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής δίαιτας και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στις επόμενες γενιές».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nutrition and Cancer».