Ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να απομακρύνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη έως και κατά 80%, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές από το (αμερικανικό) Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας. Είναι πλέον γνωστό ότι η διατροφή, η άσκηση και η αποφυγή του αλκοόλ επηρεάζουν τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ, αλλά μέχρι σήμερα δεν ήταν σαφής ο βαθμός που ο κάθε παράγοντας επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 114.996 άνδρες και 92.483 γυναίκες, ηλικίας 50-71 ετών, για μία δεκαετία. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, το 9,6% των ανδρών και το 7,5% των γυναικών παρουσίασαν διαβήτη. Οι ερευνητές, αξιολογώντας τα δεδομένα, διαπίστωσαν ότι η υγιεινή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου κατά 15%, ενώ η αποφυγή του καπνίσματος κατά 20%.

Επίσης, για κάθε επιπλέον «καλό» παράγοντα του τρόπου ζωής ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη μειώνεται κατά 31% στους άνδρες και κατά 39% στις γυναίκες.

Όσο πιο υγιεινές οι συνήθειες ενός ατόμου, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη, ενώ η συνολική μείωση του κινδύνου μπορεί να φτάσει το 80%.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine».