Έλληνες ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα περιττά κιλά δεν αποτελούν απαραίτητα απειλή για την καρδιά. Αντιθέτως, μεγάλη απειλή συνιστά το μεταβολικό σύνδρομο. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τη δρ. Χριστίνα Βούλγαρη παρακολούθησαν 550 άνδρες και γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 55 χρόνια. Το 1/4 των συμμετεχόντων ήταν υπέρβαροι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κατά πόσον ένα άτομο ήταν ή όχι υπέρβαρο είχε μικρή επίδραση όσον αφορά τις πιθανότητες να παρουσιάσει καρδιακή ανεπάρκεια, μια κατάσταση όπου το μυοκάρδιο αποδυναμώνεται και δεν μπορεί να τροφοδοτήσει με επαρκείς ποσότητες οξυγόνου, μέσω του αίματος, το σώμα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, λιγότερο από το 10% των υγιών υπέρβαρων χωρίς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου παρουσίασαν καρδιακή ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 6 ετών.

Συγκριτικά, το αντίστοιχο ποσοστό όσον αφορά τους αδύνατους 55αρηδες, χωρίς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, ήταν μεγαλύτερο – 16%. Ωστόσο, ο παράγοντας που φάνηκε να παίζει σημαντικότερο ρόλο όσον αφορά την αύξηση του καρδιακού κινδύνου είναι το μεταβολικό σύνδρομο, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αυξημένη πίεση, χοληστερίνη, υψηλές τιμές σακχάρου και μεγάλη περιφέρεια μέσης.

Μεταξύ των συμμετεχόντων φυσιολογικού βάρους με μεταβολικό σύνδρομο, το 63% παρουσίασε καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ μεταξύ των υπέρβαρων με μεταβολικό σύνδρομο το 54% παρουσίασε καρδιακή ανεπάρκεια. Τα αποτελέσματα της έρευνας συνάδουν με τα συμπεράσματα άλλων ερευνών, σύμφωνα με τα οποία οι παχουλοί δεν έχουν απαραιτήτως κακή κατάσταση υγείας. Ωστόσο, ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι απαραίτητος για την αποφυγή του μεταβολικού συνδρόμου και την προστασία της καρδιάς.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the American College of Cardiology».