Μου αρέσει κάποιος που τον ξέρω πολύ καιρό. Άρχισε να μου αρέσει πρόσφατα. Είμαι φίλη με την αδελφή του αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να της πω κάτι. Έχει φίλη εκείνος. Το πρόβλημά είναι ότι είμαι αρκετά χοντρή και σίγουρα δεν θα του αρέσω. Τι να κάνω;
Έλενα

Αγαπητή Έλενα,
Αυτό που φαίνεται να σε απασχολεί είναι το βάρος σου και η σωματική σου εμφάνιση και προφανώς ο τρόπος που τα βιώνεις επηρεάζει αρνητικά την αυτοπεποίθησή σου και σε εμποδίζει να συμπεριφερθείς αυθόρμητα προς το συγκεκριμένο, τουλάχιστον, άτομο που σε έλκει ερωτικά. Αν όντως υπάρχει σημαντικό πρόβλημα βάρους είναι φυσιολογικό και κατανοητό το ότι κάποιες φορές ενδεχομένως να αισθάνεσαι άσχημα γι’ αυτό. Πολλοί άνθρωποι, λόγω του αυξημένου σωματικού βάρους τους έχουν μειωμένη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, άγχος και αρνητικά συναισθήματα, τα οποία δημιουργούν εμπόδια στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Αν, όμως, η διάθεσή σου χαλάει μόνο και μόνο επειδή απέχεις από ένα ιδανικό πρότυπο σωματικού βάρους, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μπορείς να υπολογίσεις τον Δείκτη Σωματικής Μάζας και να διαπιστώσεις αν το πρόβλημα είναι αντικειμενικό. Με άλλα λόγια, έχει σημασία αν πρόκειται για ένα αντικειμενικό και σημαντικό πρόβλημα βάρους ή για τη δική σου υποκειμενική αίσθηση σχετικά με το ζήτημα αυτό. Σε περίπτωση, δηλαδή, που το βάρος σου είναι φυσιολογικό, αλλά τα αισθήματα δυσφορίας παραμένουν, είναι προτιμότερο να αναζητήσεις τη συμβουλή ενός ειδικού.
Είναι σίγουρο ότι η εξωτερική εμφάνιση παίζει σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση ερωτικών συντρόφων, αλλά είναι, επίσης, βέβαιο ότι ακόμη μεγαλύτερο ρόλο παίζει η προσωπικότητα και η γενικότερη συμπεριφορά ενός ατόμου. Αναφέρεις, άλλωστε, ότι ξέρεις το συγκεκριμένο άτομο πολύ καιρό, γεγονός που υποδεικνύει ότι σίγουρα σε γνωρίζει καλύτερα από κάποιον που σε βλέπει για πρώτη φορά και ότι η εντύπωση που έχει για εσένα δεν βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στη σωματική σου εμφάνιση. Δεν αναφέρεις σαφώς τους λόγους για τους οποίους δεν επιθυμείς να μιλήσεις στην φίλη σου, ωστόσο είναι σημαντικό να έχεις κατά νου ότι οι κοντινοί μας άνθρωποι, οι οποίοι μας γνωρίζουν καιρό και μας αγαπούν γι’ αυτό που είμαστε, είναι συνήθως πρόθυμοι να ακούσουν τους προβληματισμούς και τις δυσκολίες μας, αλλά και να αποτελέσουν πολύτιμη πηγή στήριξης στην προσπάθειά μας να τις αντιμετωπίσουμε. Όταν η αυτοπεποίθηση είναι χαμηλή δεν μπορεί κανείς να συμπεριφερθεί όπως θα ήθελε και οπωσδήποτε η σύνδεση της αυτοεκτίμησης με το βάρος και το σχήμα του σώματος είναι πολύ επικίνδυνη. Είναι καλό σε περιπτώσεις που ένα άτομο με πρόβλημα βάρους βιώνει αισθήματα απόρριψης στον ερωτικό τομέα να έχει πάντα στο μυαλό του ότι η απόρριψη δεν αφορά την προσωπικότητά του ως σύνολο, αλλά το βάρος του, και ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Οι δυσκολίες στον αισθηματικό τομέα μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για την εκκίνηση συστηματικής προσπάθειας με την κατάλληλη βοήθεια αν και εφόσον υπάρχει πραγματικό πρόβλημα.