Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με λευκή σάρκα όπως είναι τα μήλα, τα αχλάδια, οι μπανάνες και το κουνουπίδι, φαίνεται να μας προφυλάσσει από το εγκεφαλικό σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Stroke. Ολλανδοί ερευνητές αναφέρουν ότι, παρότι δεν γνωρίζουν το λόγο για τον οποίο συμβαίνει αυτό, παρατήρησαν ότι όσοι κατανάλωναν μήλα, αχλάδια, μπανάνες ή κουνουπίδι σε μεγάλη ποσότητα μείωναν τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 52%.

Η έρευνα βασίστηκε στη μελέτη των διατροφικών συνηθειών περισσότερων από 20.000 ενηλίκων για πάνω από 10 χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια αύξηση κατά 25γρ. της κατανάλωσης «λευκών» φρούτων και λαχανικών συνδέεται με μια μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού κατά 9%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας από το σύνολο των «λευκών» φρούτων και λαχανικών που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες περισσότερο από τα μισά ήταν μήλα και αχλάδια. Ένα μέσο μήλο ζυγίζει 100-120γρ.

Παρότι οι ερευνητές δεν παρατήρησαν παρόμοιο ευεργετικό συσχετισμό μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών άλλων χρωμάτων και της μείωσης του κινδύνου του εγκεφαλικού, εξηγούν ότι όλα τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν οφέλη για την υγεία και πρέπει να αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.