Όταν πριν από 2 χρόνια με πήρε η φίλη μου η Μυρτώ και μου είπε: «Σε θέλω για κάτι ιατρικό, είναι επείγον», κατάλαβα ότι κάτι σοβαρό συνέβαινε. Ο όγκος που είχε ψηλαφίσει στο στήθος της ήταν μάλλον κακοήθης – η Μυρτώ ήταν τότε 33 ετών και η κόρη της μόνο 1,5. «Θα πεθάνω», μου είπε κάποια στιγμή, «από τον καρκίνο πεθαίνεις…». Θύμωσα. «Από τον καρκίνο δεν πεθαίνεις», της είπα με αυστηρό ύφος. Ήθελα να με πιστέψει και έτσι ξεκίνησα να της λέω χιλιάδες πράγματα, επιχειρήματα, επιστημονικές έρευνες, ευφυολογήματα… Δεν ήταν εύκολο να την πείσω όμως. Τότε σκέφτηκα να της παρουσιάσω απτές αποδείξεις: «Και γιατί να πεθάνεις; Μήπως πέθανε η Kylie Minogue, που μάλιστα στην αρχή τής έκαναν λανθασμένη διάγνωση ότι δεν είχε καρκίνο, η Christina Applegate, που πρόσφατα απέκτησε και παιδί, η Cynthia Nixon, η Olivia Newton-John, που έχουν περάσει και 20 χρόνια από όταν αρρώστησε, οι Άγγελοι του Τσάρλι, Kate Jackson και Jaclyn Smith, η Anastacia, που ήταν μόλις 35 ετών όταν νόσησε από τον καρκίνο; Και όχι μόνο δεν πέθαναν, αλλά συνεχίζουν την καριέρα και τη ζωή τους». Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά όλες αυτές και πολλές άλλες ακόμα ιστορίες γυναικών, διάσημων και άσημων, που κέρδισαν τη μάχη με τον καρκίνο του μαστού είχαν την πιο θετική επίδραση στην ψυχολογία της.

ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΑΡ
Η ψυχολόγος υγείας Ναταλία Κουτρούλη, MSc, με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική, διδάσκουσα στην Ακαδημία Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής, μας εξηγεί: «Είναι στοιχείο της ανθρώπινης φύσης να ενδιαφερόμαστε για τη ζωή των συνανθρώπων μας και να παραδειγματιζόμαστε από τις εμπειρίες τους. Είναι λογικό, λοιπόν, σε μια κρίσιμη περίοδο με άγνωστη εξέλιξη, όπως είναι η εμφάνιση μιας ασθένειας, να αναζητούμε άτομα που έχουν παρόμοια εμπειρία και να “αντιγράφουμε” τη συμπεριφορά τους. Όταν μάλιστα ένας διάσημος και επιτυχημένος άνθρωπος περνάει μια αντίστοιχη δυσκολία και επιστρέφει το ίδιο δυναμικός, αναμφίβολα δίνει το παράδειγμα ότι όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ταυτόχρονα, μπορεί κανείς να νιώσει ότι κάποιος τον καταλαβαίνει, ότι έχει βρεθεί στη θέση του, ότι ακόμα και οι λαμπεροί άνθρωποι περνούν δύσκολες στιγμές, ότι δεν είναι μόνος. Τέτοιες σκέψεις φαίνεται να ηρεμούν το άτομο που νοσεί και να του δίνουν ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά, δημιουργώντας του την πεποίθηση ότι “Αφού το ξεπέρασε εκείνη, μπορώ κι εγώ!”».

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία
Ο ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης παραμένει κρίσιμος στη μάχη ενάντια στον καρκίνο του μαστού, γι’ αυτό και οι γυναίκες πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη τους μαστογραφία από τα 35 έως τα 40 τους χρόνια και στη συνέχεια, μετά τα 40 τους, να την επαναλαμβάνουν ετησίως. Ειδικότερα, οι γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό θα πρέπει να κάνουν την πρώτη εξέταση σε ηλικία 10 χρόνια μικρότερη από την ηλικία εμφάνισης καρκίνου του μαστού στη συγγενή τους. «Η μαστογραφία μπορεί να εντοπίσει όγκους διαμέτρου ακόμη και μερικών χιλιοστών, ενώ οι όγκοι που ανευρίσκονται τυχαία από τις ίδιες τις γυναίκες είναι συνήθως περί τα 3 εκατοστά», τονίζει ο καθηγητής Χειρουργικής και πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού (Ε.Χ.Ε.Μ.) κ. Χρήστος Μαρκόπουλος. Το ευχάριστο είναι ότι τα στοιχεία που αφορούν την αντιμετώπιση της νόσου είναι θετικά, αφού παρατηρείται μείωση της θνησιμότητας λόγω της έγκαιρης διάγνωσης και των νέων εξελίξεων στη θεραπεία.

Διάσημα παραδείγματα
1) Η διάσημη ηθοποιός Christina Applegate (40 ετών), που πρωταγωνιστούσε στη μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία «Παντρεμένοι με παιδιά», προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τις γυναίκες σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού. Εκείνη διαγνώστηκε με καρκίνο σε αρχικό στάδιο το 2008 μετά από μια μαγνητική μαστογραφία ρουτίνας. Η μητέρα της, Nancy Priddy (70 ετών σήμερα), ηθοποιός κι εκείνη, είχε πάθει καρκίνο του μαστού το 1978 και ξανά το 1996 και κατάφερε να νικήσει την ασθένεια και τις
2 φορές. Όταν η Christina ανακάλυψε ότι είχε καρκίνο, έκανε εξετάσεις και βρέθηκε θετική σε μία μετάλλαξη του γονιδίου BRCA1, που ενοχοποιείται για την εμφάνιση κληρονομικού καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, και έτσι αποφάσισε να κάνει διπλή μαστεκτομή για να εκμηδενίσει τις πιθανότητες να την ξαναπασχολήσει ο συγκεκριμένος καρκίνος. Η ίδια είπε: «Ήταν δύσκολη απόφαση. Κάποιες φορές θύμωνα, στενοχωριόμουν, φώναζα…».
2) «Όταν έμαθα ότι έχω καρκίνο του μαστού δεν έκλαψα, αλλά σίγουρα μου χάλασε τη μέρα», δήλωσε η Cynthia Nixon (45 ετών), η διάσημη Μιράντα από το «Sex and the City», όταν ρωτήθηκε για το πώς ένιωσε όταν διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού τον Οκτώβριο του 2006 σε μια μαστογραφία ρουτίνας. Η ηθοποιός θεωρεί κατά κάποιον τρόπο τον εαυτό της τυχερό, αφού έκανε προληπτικές εξετάσεις ήδη από τα 35 της, καθώς η μητέρα της έχει πάθει καρκίνο του μαστού δύο φορές, και έτσι πρόλαβε τον όγκο σε πολύ αρχικό στάδιο.
3) Η τραγουδίστρια Anastacia (43 ετών) τα είχε όλα, δόξα, καριέρα, θαυμαστές, μια υπέροχη φωνή. Τον Ιανουάριο του 2003 αποφάσισε να κάνει εγχείρηση για να μειώσει το μέγεθος του στήθους της και χρειάστηκε να υποβληθεί σε μια μαστογραφία ρουτίνας. Όλη η ζωή της άλλαξε όταν βρέθηκε ότι είχε επιθετικό καρκίνο του μαστού. «Ποτέ στην ενήλικη ζωή μου δεν φοβήθηκα τόσο», είπε η ίδια και συμπλήρωσε: «Παράλληλα σκέφτηκα: Δεν θα πεθάνω˙ κι αν πεθάνω, θα πεθάνω προσπαθώντας».
4) «Αν και έπαιζα τη γιατρό στην τηλεόραση, ποτέ δεν μου άρεσαν οι γιατροί, τους φοβόμουν. Ψηλάφισα κάτι στο στήθος μου, αλλά δεν ήθελα να πάω στο γιατρό. Ο τότε φίλος μου με ενθάρρυνε. Το μόνο που έχω να πω είναι μη φοβάστε να πάτε στο γιατρό», προτρέπει η ηθοποιός Maura Tierney (46 ετών), που νόσησε το 2009.
5) Η γνωστή ροκ τραγουδίστρια, στιχουργός και ηθοποιός Sheryl Crow (49 ετών) διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 2006. Πιστεύει ότι για την ασθένειά της ευθύνεται κατά πολύ η μόλυνση του περιβάλλοντος και έτσι έχει αλλάξει τελείως τις συνήθειές της από τότε που αρρώστησε και αντιμετώπισε τον καρκίνο.
6) Η Shirley Jane Temple (83 ετών), το διάσημο παιδί θαύμα του αμερικανικού κινηματογράφου διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 1972, τον νίκησε και ήταν η πρώτη γυναίκα που μίλησε ανοιχτά για τον καρκίνο του μαστού.
7) Η Olivia Newton-John (63 ετών), ηθοποιός και τραγουδίστρια, νόσησε το 1992. Ψηλάφισε μόνη της τον όγκο, έκανε ολική μαστεκτομή και τώρα προτρέπει τις γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο να μην αμελούν την αυτοεξέταση κάθε μήνα.
8) Η Kate Jackson (63 ετών), η διάσημη Σαμπρίνα από τους «Αγγέλους του Τσάρλι», ξύπνησε ξαφνικά μια μέρα του Ιανουαρίου του 1987 και σκέφτηκε ότι έπρεπε να κάνει οπωσδήποτε μία προληπτική μαστογραφία. Και η διαίσθησή της την οδήγησε πολύ καλά, αφού αποκαλύφθηκε ένας κακοήθης όγκος, ενώ η ιστορία επαναλήφθηκε μετά από
2 χρόνια, το 1989. «Επέλεξα να σκέφτομαι θετικά και να ζήσω, κι έτσι έγινε», λέει η ίδια.
9) «Επειδή κάποιος φοράει μια λευκή μπλούζα δεν σημαίνει ότι είναι αλάνθαστος», είπε η διάσημη τραγουδίστρια Kylie Minogue (43 ετών) σε συνέντευξή της στην τηλεόραση την άνοιξη του 2005, μιλώντας για την εμπειρία της με τον καρκίνο του μαστού. Αποκάλυψε ότι αρχικά της έκαναν λάθος διάγνωση και ότι χρειάστηκε να επιμείνει η ίδια και να επισκεφτεί και άλλο γιατρό για να ανακαλύψει τελικά ότι είχε καρκίνο.

Άλλες διάσημες ασθενείς
Επίσης, τον καρκίνο του μαστού χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν η τραγουδίστρια Marianne Faithfull (65 ετών) το 2006, η ηθοποιός Kim Novak (78 ετών) το 2010, η διάσημη τενίστρια Martina Navratilova (55 ετών) το Φεβρουάριο του 2010, η ηθοποιός που πρωταγωνιστούσε στη δημοφιλή σειρά «Law and Οrder», Edie Falco (48 ετών), το 2004, η Jane Fonda (74 ετών) το Νοέμβριο του 2010, η γνωστή από τη «Δυναστεία» ηθοποιός Diahann Carroll (76 ετών) το 1998, ο διάσημος Άγγελος του Τσάρλι, Jaclyn Smith (64 ετών) το 2003, η Nancy Reagan (90 ετών) το 1987, η τραγουδίστρια και συνθέτης Melissa Etheridge (50 ετών) τον Οκτώβριο του 2004. Μάλιστα, η τελευταία προκάλεσε κύμα αντιδράσεων όταν δήλωσε ότι προτίμησε να βοηθηθεί από τη μαριχουάνα για να ξεπεράσει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας, από το να πάρει άλλα φάρμακα, όπως της πρότειναν οι γιατροί της.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: