Ένα συστατικό που απομονώθηκε στο ήπαρ του καρχαρία Squalus acanthias, η σκουαλαμίνη, θεωρείται ένα υποσχόμενο φάρμακο που μπορεί να καταπολεμήσει ιούς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε online στο επιστημονικό περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences Early Edition».


Η σκουαλαμίνη μελετάται τα τελευταία χρόνια και έχει ήδη διαπιστωθεί σε εργαστηριακές έρευνες, καθώς και σε πειράματα σε ζώα, ότι έχει αντιιική δράση, που πιστεύεται ότι θα μπορούσε να καταπολεμήσει ορισμένες μορφές ηπατίτιδας, όπως η Β, η C και η D, καθώς και άλλους ιούς που προσβάλλουν τον άνθρωπο. Η ανακάλυψή της έγινε το 1993, αλλά από το 1995 η έρευνα διεξάγεται στη συνθετική μορφή της σκουαλαμίνης.


«Η σκουαλαμίνη φαίνεται ότι προστατεύει από ιούς που επιτίθενται στο συκώτι και σε ιστούς του αίματος, ενώ άλλα παρόμοια συστατικά που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν στον οργανισμό του καρχαρία είναι πιθανό να τον προφυλάσσουν από αναπνευστικές λοιμώξεις που οφείλονται σε ιούς», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Michael Zasloff από το Πανεπιστήμιο Georgetown. Επίσης, εξηγεί ότι το ενδιαφέρον με τη σκουαλαμίνη είναι ότι δρα καθιστώντας τους ιστούς λιγότερο προσπελάσιμους σε ιούς, συντονίζοντας κατά κάποιον τρόπο τη δράση της ούτως ώστε να συγχρονίζεται με τον χρόνο επώασης των περισσότερων ιών.