Υγεία
Νοητικές ασκήσεις για ασθενείς με Αλτσχάιμερ
Τη δυνατότητα να ενδυναμώσουν τις νοητικές τους λειτουργίες και να ενισχύσουν την κοινωνικότητά τους μέσω της εφαρμογής νέων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας έχουν πλέον οι υγιείς ηλικιωμένοι, οι ηλικιωμένοι που πάσχουν από ήπια νοητική διαταραχή και οι ασθενείς που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ. Πρόκειται ουσιαστικά για εξατομικευμένα προγράμματα νοητικής άσκησης μέσω παιχνιδιών σε πρωτοποριακό ηλεκτρονικό τραπέζι- υπολογιστή με οθόνη αφής, που έχει εγκατασταθεί στο Νοσοκομείο «Υγεία». Το SOCIABLE είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο οποίο συμμετέχουν πιλοτικά ασθενείς από φορείς Υγείας και Πρόνοιας χωρών της Ε.Ε. (από την Ελλάδα συμμετέχουν το νοσοκομείο «Υγεία» και η SinguralLogic S.A., η οποία ανέπτυξε το λογισμικό με τη βοήθεια γιατρών και ψυχολόγων από το Ιατρείο Μνήμης του «Υγεία» και το Κέντρο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Κηφισιάς, που συμμετέχει στην κλινική δοκιμή). Το πρόγραμμα θα προσφέρεται δωρεάν μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ από το νέο έτος θα παρέχεται ως υπηρεσία του Ιατρείου Μνήμης του «Υγεία».
Info: Ιατρείο Μνήμης Νοσοκομείου «Υγεία», Eρυθρού Σταυρού 5, Μαρούσι, έναντι Νοσοκομείου «Υγεία» (7ος όροφος), τηλ.: 210-68.6 7.079, 210-68.67.099, www.hygeia.gr .

1η έκθεση για την Τρίτη Ηλικία

Η 1η έκθεση για την Τρίτη Ηλικία θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο, από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ομιλίες και παρουσιάσεις από κορυφαίους επιστήμονες σχετικά με την αξιοπρεπή διαβίωση, την αυτονομία, την κοινωνική συμμετοχή και την ποιότητα ζωής και να έρθουν σε επαφή με νέες τεχνολογίες, προϊόντα και υπηρεσίες που θα διευκολύνουν τη ζωή των ίδιων ή των δικών τους ανθρώπων. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Info: Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα, ώρα λειτουργίας: 10.00-20.00. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο: www.triti-ilikia.gr .
Έκθεση

Πειραματισμοί με την αφήγηση

Διερευνώντας τους τρόπους αφήγησης και τη σχέση τους με τα ψηφιακά μέσα, το Κέντρο για τον Ψηφιακό Πολιτισμό «Φούρνος» συνεχίζει τους πειραματισμούς, ξεκινώντας το πρόγραμμά του με 3 πειραματικές εργασίες. Το έργο «Χαμένοι παράδεισοι», της Έφης Δολτσίνη, αποτελεί την πρώτη από τις εργασίες αυτές και περιλαμβάνει 3 προβολές βίντεο-πορτραίτων άγνωστων προσώπων, καθώς και ένα λογοτεχνικό κείμενο εμπνευσμένο από τα ίδια τα βίντεο. Οι «δανεικές φιγούρες» των άγνωστων ανθρώπων βιντεοσκοπούνται και αξιοποιούνται λογοτεχνικά για να μετατραπούν από ασήμαντες σε σημαντικές.
Info: Θέατρο «Φούρνος», Μαυρομιχάλη 168, τηλ.: 210-64.60.748. www.fournos-culture.gr. Διάρκεια: 23, 24, 25, 26 Σεπτεμβρίου. Ώρα: 19.00-22.00. Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου (στις 20.00) θα γίνει συζήτηση γύρω από τη δημιουργία του έργου. Είσοδος ελεύθερη.
Συνέδριο

Εκατό χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Γκάτσου

Η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη σάς προσκαλεί να παρακολουθήσετε το διεθνές συνέδριο «Ένας χαμένος ελέφαντας – Εκατό χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Γκάτσου». Το συνέδριο, στο οποίο θα συμμετέχουν 32 ομιλητές, ξεκινάει την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου (στις 20.00) και διαρκεί έως την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ομιλίες, συζητήσεις, καθώς και την προβολή μιας ταινίας, αφιερωμένης στον Νίκο Γκάτσο.
Info: Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, τηλ.: 210-34.53.111. Ηέρες και ώρες συνεδρίου: 23/9: 20.00-22.30, 24/9: 09.30-13.10 και 19.00-22.00, 25/9: 09.30-13.20 και 18.30-21.30, www.benaki.gr .
Μουσική

Το Schoolwave πάει Μέγαρο

Για 2η χρονιά τα «αστέρια» του Φεστιβάλ Schoolwave συστήνονται στο νεανικό κοινό του Μεγάρου Μουσικής μέσα από rock, punk, blues ήχους, επιχειρώντας ταυτόχρονα να παντρέψουν τη δημιουργικότητά τους με διαχρονικές αξίες του παρελθόντος, όπως η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου (στις 21.00) 6 μαθητικά συγκροτήματα που αναδείχτηκαν μέσα από το ομώνυμο Φεστιβάλ, οι Overjoyed 32, οι World Conquerrors, οι Chick n’ Blues, οι Chinese Basement, αλλά και οι Rosebleed και Musica Ficta, συναντιούνται σε μία συναυλία που θα κάνει εντύπωση.
Info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1, Αθήνα, τηλ.: 210-72.82.333. Είσοδος: 5ευρώ.
Παιδί

Παράσταση κουκλοθεάτρου

Ο Θεατρικός Οργανισμός «Νέος Λόγος» παρουσιάζει στο «Studio Μαυρομιχάλη» την ομάδα κουκλοθεάτρου και αφήγησης παραμυθιών «Φτουξελευτερία» στην παράσταση «Γιατί φυσάει ο άνεμος;» από τις 16 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή στις 17.00. Το ίδιο παραμύθι, που στον Άγιο Νικήτα της Λευκάδας το λένε «Γιατί φυσάει ο άνεμος;», στην Αρμενία έχει τον τίτλο «Η αστράμαξα». Άλλωστε, σε όλο τον κόσμο κοιτάμε τον ουρανό. Πρόκειται για μια παράσταση κουκλοθεάτρου με ζωντανή μουσική, τραγούδια και παιχνίδια, με αφορμή ένα παραμύθι από δύο χώρες.
Info: Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια, τηλ.: 210-64.53.330, 697-47.13.655.
Θεσσαλονίκη

Μαραθώνιος Zumbathon

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Καλαμαριάς και με εκπαιδευτές zumba από όλη την Ελλάδα, διοργανώνουν μια χορευτική βραδιά τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την ενίσχυση των σκοπών των εταιρειών Alzheimer. Η φιλανθρωπική βραδιά διοργανώνεται το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στο Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας και θα ξεκινήσει στις 18.00.
Info: Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας, Τέρμα Ν. Κρήνης, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310-474.131, 474.132. Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών, Πέτρου Συνδίκα 13, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310-810.411. www.alzheimer-hellas.gr.
Βιβλίο

Πώς να καθαρίσετε τον αέρα
50 φυτά που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα στο σπίτι ή το γραφείο
B. C. Wolverton, Παπασωτηρίου, 12,23ευρώ

Απασχολούμενος με ένα ερευνητικό έργο που είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ανθρώπινης διαβίωσης για ένα σχεδιαζόμενο από τη NASA σεληνιακό οικοσύστημα, ο διακεκριμένος επιστήμονας Bill Wolverton ανακάλυψε ότι τα οικιακά φυτά είναι τα καλύτερα φίλτρα καθαρισμού κοινών ρύπων, όπως η αμμωνία, η φορμαλδεΰδη και η βενζίνη, που εκλύονται από ποικίλα αντικείμενα και υλικά της καθημερινότητάς μας, όπως τα έπιπλα, οι μοκέτες, τα δομικά υλικά και τα φωτοτυπικά μηχανήματα. Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, ο δρ. Wolverton παρουσιάζει στον αναγνώστη πληροφορίες για την καλλιέργεια και φροντίδα 50 διόλου απαιτητικών φυτών, όπως η τουλίπα και η φτέρη. Το κάθε φυτό αξιολογείται με βάση την αποτελεσματικότητά του στην εξάλειψη διάφορων ρύπων.

Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις σχετικά με εκδηλώσεις που συμβαίνουν στην πόλη σας με την ένδειξη «Για τις προτάσεις της εβδομάδας», στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.