Πόσο αλλάζει η φωνή μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια του μηνιαίου της κύκλου; Αρκετά, απαντούν οι ειδικοί. Ορισμένες αλλαγές προδίδουν ή μάλλον καλύτερα υποδηλώνουν τη φάση του κύκλου στην οποία βρίσκεται μια γυναίκα.

Στη συγκεκριμένη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS ONE», οι ερευνητές εξέτασαν τις φωνές γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας κατά τη διάρκεια του μηνιαίου κύκλου τους αναζητώντας φωνητικά σημάδια της αναπαραγωγικής τους κατάστασης και ιδιαίτερα την πιθανότητα να βρίσκονται στις ημέρες τις ωορρηξίας.

Αν και οι ερευνητές δεν παρατήρησαν κάποια αδιαμφισβήτητα ίχνη αλλαγών στη φωνή που να υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες βρίσκονται σε φάση ωορρηξίας, εντούτοις παρατήρησαν ότι οι γυναίκες μιλούσαν με υψηλότερο τόνο ακριβώς πριν την ωορρηξία, καθώς και αμέσως μετά.

Επίσης, παρατήρησαν ότι οι άνδρες είχαν μια ελαφρά προτίμηση για τις φωνές των γυναικών πριν τη φάση της ωορρηξίας, σε σχέση με τις φωνές τους όταν είχαν ωορρηξία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη κάτι που αρκετοί άνδρες μάλλον έχουν ήδη διαπιστώσει εμπειρικά: τις ημέρες της περιόδου η φωνή της γυναίκας γίνεται πιο ακανόνιστη και σκληρή.