Ο καθαρισμός των ελκών που δημιουργούνται στα πόδια των διαβητικών ασθενών συνήθως γίνεται με νυστέρι (χειρουργικός καθαρισμός) ή με ειδικά ένζυμα (βιοχημικός καθαρισμός). Τα 2/3 των ελκών θα επουλωθούν σε διάστημα περίπου 6 μηνών κατά μέσο όρο. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι το 28% των ασθενών θα χάσουν τα άκρα τους.

Μία ακόμη μέθοδος που ήδη δοκιμάζεται και τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο επιστημονικό συνέδριο στο Chicago αφορά τις ζωντανές προνύμφες. Η ομάδα του Lawrence Eron από το Νοσοκομείο Kaiser και το Πανεπιστήμιο της Χαβάης χρησιμοποίησε προνύμφες του γένους Lucilia sericata σε 37 ασθενείς με έλκη στα πόδια. Οι γιατροί τις τοποθέτησαν στις πληγές, τις άφησαν για 2 ημέρες και μετά έβαλαν καινούργιες.

Το συγκεκριμένο είδος θρέφεται με τους ιστούς της πληγής, την καθαρίζει και εκκρίνει ουσίες που συμβάλλουν στην αναγέννηση του συνδετικού ιστού του δέρματος. Σε 21 ασθενείς η πληγή καθάρισε, η φλεγμονή υποχώρησε, ο νεκρός ιστός αφαιρέθηκε και η πληγή έκλεισε περισσότερο από τα 3/4. Ωστόσο, υπήρχαν και παρενέργειες σε ορισμένους ασθενείς (μεγάλη αιμορραγία, εκτεταμένη φλεγμονή).

Μετά τον αποτελεσματικό καθαρισμό του έλκους και την ενεργοποίηση της διαδικασίας επούλωσης, οι γιατροί εξηγούν ότι συνεχίζουν τη θεραπεία με άλλα μέσα, με σκοπό το κλείσιμο της πληγής.