Όσοι καταναλώνουν 2-3 μερίδες ψάρι την εβδομάδα μειώνουν ελαφρώς τις πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό σε σύγκριση με εκείνους που το τρώνε λιγότερο συχνά ή καθόλου. Σύμφωνα με την ανάλυση 15 προηγούμενων μελετών, οι οποίες διεξήχθησαν στις Η.Π.Α. την Ευρώπη, την Ιαπωνία και την Κίνα από τους ερευνητές του Ινστιτούτου Karolinska της Σουηδίας, η κατανάλωση 3 μερίδων ψαριού την εβδομάδα συσχετίζεται με μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού κατά 6%.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι φανατικοί ψαροφάγοι -δηλαδή όσοι έτρωγαν πολλές μερίδες ψάρι την εβδομάδα- μείωναν τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 12% συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο ψάρι.

Συνολικά, τα δεδομένα που ανέλυσαν οι σουηδοί ερευνητές προέρχονται από 400.000 ανθρώπους ηλικίας 30-103 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 4 έως 30 χρόνια. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευεργετικά οφέλη του ψαριού προέρχονται κυρίως από την περιεκτικότητά του σε «καλά» λιπαρά (ω-3), βιταμίνη D και σελήνιο. Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερο τηγανητό ψάρι ή σάντουιτς ψαριού δεν παρουσίαζαν αντίστοιχη μείωση του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού, σε σύγκριση με όσους προτιμούσαν το ψάρι ψητό, βραστό ή στον ατμό.