Οι ηλικιωμένες ασθενείς με καρκίνο του μαστού κινδυνεύουν περισσότερο από τη νόσο τους λόγω ανεπαρκούς θεραπευτικής αντιμετώπισης, βάσει πρόσφατης έρευνας που υλοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση του καθηγητή κ. Χρ. Μαρκόπουλου.

Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού σε προχωρημένη ηλικία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από τη νόσο τους συγκριτικά με γυναίκες που διαγνώστηκαν σε νεότερη ηλικία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που ανακοινώθηκε στο Πανευρωπαϊκό Διεπιστημονικό Συνέδριο για τον Καρκίνο 2011 (ECCO-ESMO-ESTRO) που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, με τη συμμετοχή 15.000 συνέδρων από την Ευρώπη και την Αμερική. Τα αποτελέσματα δείχνουν ελλείψεις στην περίθαλψη των ηλικιωμένων ασθενών με καρκίνο του μαστού, καθώς και διαφορές στην εξέλιξη της ασθένειας.

Η ανάλυση της πορείας της κλινικής μελέτης στη διάρκεια των 5 χρόνων έδειξε ότι παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος θανάτου από άλλες αιτίες, εκτός του καρκίνου του μαστού, ήταν πολύ υψηλότερος για τις ηλικιωμένες ασθενείς, με το πέρασμα των χρόνων αυξανόταν επίσης και ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του μαστού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Χρήστο Μαρκόπουλο, το υψηλότερο σε απόλυτες τιμές ποσοστό θνησιμότητας ανάμεσα στις ηλικιωμένες γυναίκες με καρκίνο του μαστού υποδηλώνει λήψη ανεπαρκούς θεραπείας. «Tα ευρήματα δείχνουν ότι οι ηλικιωμένες ασθενείς με καρκίνο του μαστού είναι πιο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους από αιτία διαφορετική του καρκίνου του μαστού. Για παράδειγμα, από συχνά στην ηλικία αυτή συνοδευτικά νοσήματα/παθολογίες, όπως η καρδιακή προσβολή. Παρ’ όλα αυτά, στις ασθενείς που δεν πάσχουν από άλλες καταστάσεις ή σε αυτές που έχουν επιβιώσει από άλλες καταστάσεις οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού είναι περισσότεροι σε σύγκριση με νεαρότερες ασθενείς με τα ίδια χαρακτηριστικά όγκου», εξηγεί ο καθηγητής και προσθέτει: «Το γεγονός αυτό πιθανά σημαίνει ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες με καρκίνο του μαστού δεν λαμβάνουν σε επαρκή βαθμό την απαιτούμενη θεραπεία, καθώς οι γιατροί θεωρούν ότι θα χάσουν τη ζωή τους από κάποια άλλα αιτία».