Υγεία
Δωρεάν ψηλάφηση μαστού στην Αθήνα
Η Εκστρατεία «Η Μόδα Βάζει Στόχο τον Καρκίνο του Στήθους» θα υλοποιήσει το 17ο «Περίπτερο Δωρεάν Εξέτασης και Ενημέρωσης», 1-8 Οκτωβρίου στο Golden Hall, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Από τις 11.00 μέχρι τις 19.00 εξειδικευμένοι γιατροί και νοσηλεύτριες θα βρίσκονται εκεί για να εξετάσουν δωρεάν όσες γυναίκες προσέλθουν και να τις ενημερώσουν σχετικά με τους τρόπους πρόληψης του καρκίνου του στήθους. Επίσης, στο πλαίσιο του μήνα πρόληψης για τον καρκίνο του στήθους, το Golden Hall υποστηρίζει ενεργά το έργο της Εκστρατείας και προσφέρει τη δυνατότητα να βρίσκεται εκεί για όλο τον Οκτώβριο διαθέτοντάς της ειδικό χώρο για την πώληση των t-shirt και άλλων ειδών με σήμα τον «Στόχο».
Info: Golden Hall, Κηφισίας 37Α, Μαρούσι (πρώτος όροφος).

Δωρεάν ψηλάφηση μαστού στη Θεσσαλονίκη

Η έγκαιρη διάγνωση σώζει και ζωές και στήθη. Σήμερα η ιατρική αντιμετωπίζει τον καρκίνο του μαστού και μπορεί να τον νικήσει ευκολότερα απ΄ ότι στο παρελθόν, αρκεί να διαγνωστεί έγκαιρα. Γι’ αυτό, κάντε ένα τηλεφώνημα στο 2310-285.183 για να κλείσετε ραντεβού από 26/9 έως 7/10 για δωρεάν προληπτικό έλεγχο, από τις 3 έως τις 7 Οκτωβρίου. Ειδικευμένοι γιατροί της Ελληνικής Α.Ν.Θ. Θεαγένειο θα σας εξετάσουν και, κατά 98%, θα σας διαβεβαιώσουν ότι το στήθος σας είναι μια χαρά. Υπάρχει περίπτωση να επισημάνουν κάποιο άλλο συνηθισμένο – όχι κακόηθες – πρόβλημα, που καλό είναι να το έχετε υπόψη σας για να το αντιμετωπίσετε. Αν χρειαστείτε κάποια επιπλέον εξέταση, όπως υπερηχογράφημα ή μαστογραφία, θα έχετε τη δυνατότητα να την κάνετε σε αξιόπιστο διαγνωστικό κέντρο, εντελώς δωρεάν.
Info: Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Θεσσαλονίκης, Εξαδακτύλου 5Α. Τηλ.: 2310-285.181 και 285.183.

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη

Το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α. (μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο την ανάπτυξη προγραμμάτων Ιατρικής Πρόληψης δια μέσου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) οργανώνει, από 3 έως και 7 Οκτωβρίου, την Εβδομάδα Δωρεάν Προληπτικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Προστάτη, με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και σε συνεργασία με το Δίκτυο IATRICA. Η ενέργεια αυτή υλοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη και απευθύνεται σε άνδρες ηλικίας 50-75 ετών, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν στην προληπτική εξέταση μέτρησης του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου (PSA) στα Συνεταιριζόμενα Ιατρεία Πιστοποιημένης Φροντίδας του Δικτύου IATRICA, μέλη του Συνεταιρισμού Εργαστηριακών Ιατρών MEDISYN.
Info: Τηλ. για πληροφορίες: 801 11 26 200, www.iatrica.gr.

Greece Race For The Cure® 2011

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» σε συνεργασία με την Οργάνωση Susan G. Komen for the Cure® διοργανώνουν για 3η συνεχή χρονιά, τον Αγώνα Δρόμου και Περίπατο Greece Race for the Cure®, στις 2 Οκτωβρίου (11.00) στο Ζάππειο, ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Φέτος, πάνω από 1,6 εκατομμύριο άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, σε περισσότερες από 140 πόλεις του κόσμου, θα δώσουν με τη συμμετοχή τους στον Αγώνα, μια κοινή υπόσχεση: ο καρκίνος του μαστού μπορεί να νικηθεί! Η εγγραφή κοστίζει 5Ε και γίνεται μέσω ιστοσελίδας, στα γραφεία του Συλλόγου και σε επιλεγμένα σημεία στην πόλη.
Info: www.almazois.gr/race2011.
Γαστρονομία

«Μουσείο Οίνου Κώστα Λαζαρίδη»

Ένα ταξίδι στο χρόνο, μέσω της ιστορίας της αμπέλου και του κρασιού, υπόσχεται το ανανεωμένο και υπερσύγχρονο «Μουσείο Οίνου Κώστα Λαζαρίδη», που εγκαινιάζεται στις 9 Οκτωβρίου από τον διεθνώς καταξιωμένο οινολόγο Michel Rolland. Ένα μοναδικό για τα ελληνικά, αλλά και τα διεθνή δεδομένα Μουσείο κρασιού έχει δημιουργηθεί στον πολυχώρο Οινότρια Γη, του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι Αττικής. Ένα Μουσείο που ξεχωρίζει για την αισθητική, την υπερσύγχρονη οργάνωσή του και την μοναδικότητα των εκθεμάτων και αντικειμένων που φιλοξενεί. Πολυάριθμα εκθέματα και αντικείμενα από τον 17ο αιώνα έως τις μέρες μας, τα οποία συλλέχθηκαν από τον Κώστα Λαζαρίδη και τους συνεργάτες του με ιδιαίτερο μεράκι τα τελευταία 25 χρόνια, πλαισιώνονται από υπερσύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, ώστε ο επισκέπτης να δημιουργήσει μια σφαιρική άποψη για την ιστορία και τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού, αλλά και των αποσταγμάτων. Το Μουσείο Οίνου Κώστα Λαζαρίδη θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου και θα είναι επισκέψιμο καθημερινά 10.00-17.00, Σάββατο και Κυριακή 11.00-15.00.
Info: Μουσείο Οίνου Κώστα Λαζαρίδη, 2ο χμ. Καπανδριτίου-Καλάμου, Καπανδρίτι Αττικής, τηλ.: 22950-52.388, www.domaine-lazaridi.gr .
Ηράκλειο Κρήτης

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Contact Improvisation

Το Contact Improvisation είναι ένας αυτοσχέδιος χορός όπου τα σώματα συνυπάρχουν σαν ένα σύμπλεγμα κινήσεων που συνεχώς εξελίσσεται μέσα στο χώρο και στο χρόνο. Πρόκειται για την επικοινωνία που δημιουργείται μεταξύ δύο ή περισσοτέρων ατόμων, μέσα από τη σωματική επαφή, τις δυνάμεις της φυσικής, τη βαρύτητα, την προσεγμένη ορμή, τη συνεχόμενη ροή, τη δράση-αντίδραση. Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου (18.00) θα υπάρξει θεωρητική και πρακτική παρουσίαση από τους δασκάλους ανοιχτή στο κοινό καθώς και ανοιχτό jam για όλους τους χορευτές του σεμιναρίου και μη, με ζωντανή μουσική από επιδέξιους καλλιτέχνες μουσικούς της Κρήτης.
Info: www.contactimprocrete.com. Διάρκεια: 1 – 7 Οκτωβρίου. Διδάσκονται: Nature Contact, Contact Improvisation, Parent & Kid Contact, Partner Yoga, Contact Tango.
Βιβλίο

Μη φοβάσαι τίποτα
Πώς να ξεπεράσεις τους φόβους σου
Πωλ Χοκ, Εκδόσεις Καστανιώτη, 10,65E

Ο φόβος είναι ένα από αυτά τα συναισθήματα που μπορούν να πνίξουν το ταλέντο, όσο μεγάλο και αν είναι, ή ακόμη και να το εξαφανίσουν παντελώς. O φόβος μπορεί να σας εμποδίσει να χαρείτε τη ζωή, αν το επιτρέψετε. Μπορεί να σας κάνει να μείνετε έξω στο κρύο επειδή φοβάστε να μπείτε κάπου, να σας αφήσει μόνους επειδή φοβάστε να χαιρετήσετε κάποιον άγνωστο. Αν αφήνετε το φόβο να σταθεί εμπόδιο στη ζωή σας, οι συμβουλές του δρ. Xοκ θα σας βοηθήσουν να τον ξεπεράσετε.

Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις σχετικά με εκδηλώσεις που συμβαίνουν στην πόλη σας με την ένδειξη «Για τις προτάσεις της εβδομάδας», στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.