Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης υποστηρίζουν ότι έχουν ανακαλύψει, γιατί οι άνδρες φαίνεται ότι είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με τις γυναίκες. Είναι γνωστό ότι το πάχος αποτελεί ένα προδιαθεσιακό παράγοντα για την εκδήλωση της νόσου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες κινδυνεύουν από διαβήτη έχοντας λιγότερα παραπανίσια κιλά σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Οι ειδικοί ανέλυσαν δεδομένα που αφορούν το ύψος και το βάρος (συγκεκριμένα το Δείκτη Μάζας Σώματος) από 51.920 άνδρες και 43.137 γυναίκες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες παρουσίαζαν διαβήτη τύπου 2 με υψηλότερο ΔΜΣ σε σύγκριση με τους άνδρες. Ο μέσος όρος του ΔΜΣ για τη διάγνωση διαβήτη στις γυναίκες είναι 33,69, ενώ στους άνδρες είναι 31,83.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η κατανομή του λίπους παίζει σημαντικό ρόλο. Οι άνδρες τείνουν να σωρεύουν λίπος στην κοιλιά και γύρω από το ήπαρ, ενώ οι γυναίκες έχουν μεν περισσότερο λίπος, αλλά σε πιο «ασφαλή» σημεία όπως είναι η περιφέρεια.

Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες πρέπει να σωρεύσουν περισσότερο λίπος συγκριτικά με τους άνδρες προκειμένου να αναπτύξουν επικίνδυνα «αποθέματα» που σχετίζονται με την εμφάνιση διαβήτη.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Diabetologia.