Για πρώτη φορά παγκοσμίως αμερικανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική κλωνοποίησης προκειμένου να δημιουργήσουν εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα ταιριαστών με το DNA του ασθενούς τα οποία αναπτύχθηκαν εντός ενός μη γονιμοποιημένου ωαρίου.

Το επιστημονικό επίτευγμα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature, θεωρείται σημαντικό επειδή τέτοιου είδους συμβατά με τον ασθενή κύτταρα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντικατάσταση προβληματικών κυττάρων σε ασθενείς με διαβήτη, καθώς και άλλες ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ, χωρίς να ελλοχεύει ο κίνδυνος της απόρριψής τους από το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς.

Παράλληλα αυτή η εξέλιξη αναμένεται να πυροδοτήσει διαμάχες μεταξύ δυο πλευρών των ειδικών. Από τη μια πλευρά βρίσκονται εκείνοι που πειραματίζονται με την δημιουργία εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη σωματικά κύτταρα του ασθενούς τα οποία «γυρίζουν» πίσω σε μια πρόδρομη μορφή κυττάρων – στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ερευνητές του εργαστηρίου του Ιδρύματος για τα Βλαστικά Κύτταρα της Νέας Υόρκης (NYSFC) χρησιμοποίησαν δερματικά κύτταρα τα οποία εισήγαγαν στο ωάριο και κατόρθωσαν να επαναφέρουν σε μια πρόδρομη κατάσταση εμβρυϊκού βλαστοκυττάρου.

Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι πολέμιοι της κλωνοποίησης οι οποίοι χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη μέθοδο κλωνοποίηση και αντιτάσσονται σε αυτή.

Παρά τα ηθικά διλήμματα και τις ενστάσεις είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η μέθοδος που δοκιμάστηκε, αν και πολύ σημαντική, εντούτοις δεν κατόρθωσε να δώσει χρήσιμες κυτταρικές σειρές. Ωστόσο παρότι αυτή η προσέγγιση δεν οδήγησε στην παραγωγή βιώσιμων κυττάρων, εντούτοις εκτιμάται από τους ειδικούς ότι τους οδήγησε ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του γιατί απέτυχαν οι προηγούμενες τεχνικές που έχουν ως τώρα χρησιμοποιηθεί.