Η αποστολή μηνυμάτων ή e-mail μέσω κινητού την ώρα της οδήγησης μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη από όσο πίστευαν αρχικά οι ειδικοί, σύμφωνα με μια νέα έρευνα. «Η αποστολή μηνυμάτων την ώρα της οδήγησης ουσιαστικά διπλασιάζει το χρόνο αντίδρασης του οδηγού, γεγονός που μειώνει την ικανότητά του σε ξαφνικούς κινδύνους», δήλωσε η Christine Yager από το Πανεπιστήμιο του Τέξας που ηγήθηκε της έρευνας.

Στο πλαίσιο της έρευνας 42 οδηγοί ηλικίας 16-54 ετών οδήγησαν μια απόσταση 18 χιλιομέτρων, ενώ έστελναν ή λάμβαναν μηνύματα. Στη συνέχεια, έκαναν ξανά τη διαδρομή επικεντρωμένοι αποκλειστικά στην οδήγηση. Στους οδηγούς ζητήθηκε να σταματήσουν όταν έβλεπαν ένα κίτρινο φανάρι που αναβόσβηνε και ο χρόνος της αντίδρασής τους χρονομετρήθηκε. Ο μέσος χρόνος αντίδρασης για τους οδηγούς που δεν έστελναν μηνύματα ήταν 1-2 δευτερόλεπτα, αλλά για εκείνους που έστελναν sms ήταν 3-4 δευτερόλεπτα. Επίσης, οι τελευταίοι ήταν 11 φορές πιο πιθανό να μην σταματήσουν στο φανάρι. Ακόμη ήταν πιο πιθανό να ξεφύγουν από τη λωρίδα τους ή να χτυπήσουν σε εμπόδια εκτός δρόμου.

Η ταχύτητα με την οποία οδηγούσαν οι συμμετέχοντες ήταν 48 χιλιόμετρα την ώρα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν σαφώς πιο ανησυχητικά συγκριτικά με εκείνα παρόμοιας έρευνας σε εργαστηριακές συνθήκες (δηλαδή όχι σε πραγματικά οχήματα, αλλά σε προσομοιωτές) όπου ο χρόνος αντίδρασης των οδηγών που δεν έστελναν ή λάμβαναν μηνύματα ήταν 1 δευτερόλεπτο, ενώ εκείνων που το έπρατταν ήταν 1-2 δεύτερα.