Γεια σας, κάθε φορά που τρώω γαρίδες νιώθω μια φαγούρα στον οισοφάγο και το στόμα. Χθες έφαγα ωμά αυγά κάβουρα και μετά από μια ώρα είχα έντονο κνησμό στο πρόσωπό μου και υπερβολικό πόνο στο στομάχι. Μου χορήγησαν ένεση κορτιζόνης και τώρα νιώθω μούδιασμα και ακαμψία στο πρόσωπο. Είναι λογικό αυτό; Για πόσες ημέρες πρέπει να αποφεύγω το αλάτι; Μπορώ να συνεχίσω να τρώω γαρίδες και τι εξετάσεις μου προτείνετε;
ευχαριστώ!
Μένια

Προφανώς είστε αλλεργική σε γαρίδες, που έχουν κοινά αλλεργιογόνα με καβούρια, καραβίδες και αστακούς, αφού είναι συγγενή θαλασσινά είδη. Πρέπει να αποφεύγετε τελείως και τα 4 είδη, γιατί η δεύτερη αντίδρασή σας (αυτή με το αυγό των καβουριών) ήταν πιο γενικευμένη από την προηγούμενη και μια επόμενη ίσως να είναι ακόμη πιο βαριά (έως και αλλεργικό σοκ ή κυκλοφορική καταπληξία, όπως έπρεπε να λέγεται στην γλώσσα μας, για να γίνεται κατανοητός ο δυνητικός κίνδυνος από μια τέτοια αντίδραση). Πρέπει οπωσδήποτε να δείτε ειδικό αλλεργιολόγο, κατά προτίμηση 3 εβδομάδες μετά από το επεισόδιο, ώστε να ελεγχθεί για αλλεργία στα ανωτέρω θαλασσινά. Αυτός θα ελέγξει και για πιθανή αλλεργία στα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού, που επίσης (φαίνεται απίστευτο αλλά είναι αληθινό) έχουν κοινά αλλεργιογόνα με τα προαναφερθέντα θαλασσινά. Τέλος θα πρέπει να γνωρίζουμε αν πρόκειται για φρέσκα είδη ή κατεψυγμένα, γιατί στην δεύτερη περίπτωση μπορεί η αλλεργία να μη οφείλεται στο θαλασσινό αυτό καθεαυτό, αλλά στα συντηρητικά που του έχουν προστεθεί. Ο αλλεργιολόγος φροντίσει για τον κατάλληλο έλεγχο. Σε σχέση με την κορτιζόνη η διάρκεια της απαγόρευσης αλατιού και μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης ή γλυκών εξαρτάται από ποια κορτιζόνη δόθηκε, τη δόση (mg) και τη μορφή της. Είναι μεγαλύτερη για τις λεγόμενες depot ή βραδείας αποδέσμευσης (όπως Celestone chronodose ή depot Medrol).

Εάν για παράδειγμα δόθηκαν 250mg Solu Cortef, μπορείτε να ξαναφάτε αλάτι, μετά από τρία 24ωρα χωρίς φόβο. Αν πρόκειται για άλλη κορτιζόνη μπορεί να απαιτείται πολύ μεγαλύτερο διάστημα.